Драйв
22 Лютого 2022
3 727

Пальто на батарейках і терморегулюючий светр: Що ми одягатимемо взимку в майбутньому

Розумний одяг — це продовження гаджетів, які ми всюди носимо з собою, як телефон, годинник та навушники

У розумного одягу є свої переваги перед звичайним, у нього велика площа, тому можна розмістити більше пристроїв та датчиків. Тож, коли ми носитимемо взимку високотехнологічний пуховик?

Найлегші у світі утеплювачі, матеріали з фазовим переходом та елементи, що самонагріваються, — ось з чого складатиметься зимовий одяг майбутнього.

Нові утеплювачі

Одним із перших революційних утеплювачів став Polartec Alpha. Це фліс, у якого є довгі волокна, що знаходяться в шарі внутрішньої тканини, а по обидва боки — прошарок, що захищає від вологи та вітру.

Конкурентом Polartec Alpha став утеплювач Thermoball — до його складу входить багато синтетичних кульок, які копіюють структуру гусячого пуху. Окремі частинки краще утримують тепло, ніж єдиний матеріал, зазначають у компанії.

Пізніше компанія Primaloft, яка вигадала ThermoBall, створила Gold Insulation Aerogel. Це аерогель або синтетичне волокно, 98% якого становить повітря. Інші 2% — це гелеподібний полімер, який огортає безліч капсул з повітрям. Аерогель вважають найлегшою твердою речовиною з усіх наявних, а ще в нього найнижча теплопровідність.

Светр з терморегуляцією

NASA розмістила замовлення створення технології для терморегулюючих матеріалів, її назвали Outlast. В агентстві хотіли використовувати такі матеріали для скафандрів, щоб астронавти не відчували дискомфорту під час перепаду температур.

Під час розробки вчені застосували PCM (Phase Change Materials) — розшифровується як “матеріали з фазовим переходом”. Це речовини, які здатні змінювати свій стан від твердого до рідкого та навпаки за певних температур.

Матеріали з фазовим переходом розклали у мікрокапсули: отриману речовину назвали Thermocules. Якщо людина замерзає, капсули виділяють тепло, а коли нагрівається, навпаки, поглинають.

За технологією Outlast створили светр, який успішно показав себе у космічному середовищі. Тепер за аналогічною методикою створюють одяг для спорту, термобілизну та повсякденні товари.

Тканина, яка віддає та забирає тепло

Подібну роботу провели дослідники із США та Китаю. Вони розробили тканину, яка змінюється під час перепадів температури тіла. Якщо спекотно, волокна стискаються. Коли температура падає, матеріал, навпаки, стає більш пухнастим.

Під час створення своєї тканини автори надихнулися птахами: останні використовують пір’я, щоб адаптуватися до температури. Розпушують їх коли холодно або роблять гладкими, якщо стає жарко.

Асиметрична терморегуляція

Фізики з Бельгії створили тканину, яка може бути теплою або дуже легкою: стан змінюється в залежності від сторони, на яку вона одягнена. Вчені досягли такого ефекту, тому що у різних боків тканини різні випромінювальні властивості. Одяг із матеріалу з асиметричною терморегуляцією комфортно носитиме при 11,3–24,4 °C.

Для шару, що відбиває, автори запропонували робити їх з металу, а для поглинаючого — з діелектрика. Під час роботи вчені провели аналіз властивостей, що відбивають і поглинають. Зрештою вони з’ясували, що за характеристиками тканина перевершує багато відомих матеріалів з подвійною терморегуляцією.

Одяг, що самонагрівається

Одна з найвідоміших компаній, яка створює одяг з елементами, що нагріваються, — Loomia. Вона розробляє інтелектуальні тканини з використанням сучасних технологій та застосовує блокчейн, щоб захистити дані користувача.

В основі більшості товарів компанії є елемент LOOMIA Electronic layer або LEL. Це м’який, легкий та гнучкий контур, який фіксує та аналізує зміни зовнішнього середовища. Він також визначає температуру повітря та чутливий до дотиків. Контур може нагріватися, відчувати дотики подібно до сенсора та аналізувати наскільки користувачеві комфортно — жарко йому чи холодно. Далі ця інформація надсилається на блокчейн-платформу.

Так вийшло пальто, що самонагрівається, Emel+Aris. Це розумне пальто, яке працює внаслідок інфрачервоного випромінювання. У ньому встановлені керамічні панелі: вони збирають тепло та віддають його користувачеві.

Зараз високі технології успішно входять у моду та стають побутовими предметами гардеробу. Ініціатива йде від великих компаній, які пропонують дорогий товар для невеликого кола осіб, але мас-маркет швидко сприймає тренди та адаптує їх під ширше коло покупців.

Джерело: Хайтек, NG, Polartec, NASA

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram