Драйв
7 Лютого 2023
1 538

Пако Рабан — “металург” високої моди

Головний кутюр’є-футурист XX століття

Французький модельєр баскського походження, фундатор власного будинку високої моди Paco Rabanne, революціонер у світі моди 1960-х років.

Преса називала його “Жуль Верном високої моди”, Коко Шанель — слюсарем, ну а сам Пако Рабан скромно називав себе ремісником.

Франсіско Рабанеда — справжнє ім’я дизайнера. Пако грецькою — “ворон”. Саме цей птах вважався в сімействі кутюр’є покровителем роду. Він вірив, що нове ім’я принесе йому успіх.

Народився він 18 лютого 1934 року у Країні Басків. Батько загинув під час Громадянської війни в Іспанії у чині генерала армії. Мати, щоб уникнути переслідування з боку прихильників Франка, втекла до Франції, де стала працювати у будинку моди Крістобаля Баленсіаги.

Пако Рабана було виховано двома протилежностями. З одного боку, його бабуся, яка познайомила онука зі спіритуалістичним світом природи, езотеричними та християнськими символами, з іншого боку — мати-марксистка, сильна та вольова. Її образ, мабуть, і сформував той уявний тип жінки, для якої кутюр’є надалі створював свої вбрання — розумної, чарівної жінки майбутнього, що у всьому перевершує чоловіка.

У Франції Пако вивчав архітектуру в Університеті витончених мистецтв в Парижі, яку використовував пізніше під час моделювання одягу. Ще студентом він почав займатися виготовленням аксесуарів та біжутерії, використовуючи пластмасу на основі целюлози та метал.

У 1950-х Франсіско робив аксесуари для Givenchy, Christian Dior, Yves Saint Laurent. Особливо популярними були його гудзики.

Карден запросив Рабана працювати до себе. Пако захопився дизайном одягу. Але його більше цікавили нетрадиційні матеріали — метал, папір, пластик.

Його прикраси припали до смаку молодим дівчатам, і лише за 1965 рік було продано понад 20 тис. виробів.

У 1966 році модельєр представив свою першу колекцію одягу — “Маніфест: 12 суконь, які не можна носити, із сучасних матеріалів” — 12 суконь з металу, пластику та дроту, яку демонстрували білі та темношкірі моделі. Він перший використав музичний супровід у показі, а його моделі виходили до гостей пританцьовуючи та босоніж.

Саме Рабана, а не Готьє, вперше охрестили “нестерпною дитиною французької моди”. Крім нарядів з металу і пластику, Рабан також створював моделі з паперу та скотчу.

У 1967 році дизайнер заснував власний модний будинок Paco Rabanne в Парижі.

Дизайнер вирішив замінити шиття клепкою: він став прикріплювати до тканини намистини та паєтки за допомогою крихітних цвяшок, що закінчуються петелькою. За допомогою цієї техніки можна легко декорувати готовий виріб за відносно короткий час, тому незабаром до вишивальної майстерні Пако Рабана, яка складається з його матері, братів та сестер, почали звертатися із замовленнями інші дизайнери.

Він розробив костюми для більш ніж 35 фільмів, а також для безлічі театральних постановок і балетів. У 1968 році він створив вбрання для фантастичного фільму “Барбарелла”, з молодою Джейн Фондою у головній ролі. Багато в чому завдяки цим вбранням картина стала культовою.

У 1969 році Пако Рабан створив свої перші парфуми Calandre. В його ароматах вдало поєднуються синтетичні запашні речовини та природний запах шкіри людини. Через чотири роки Пако створив перший чоловічий аромат Paco Rabanne pour Homme, який поєднував у собі аромат дерева та квітів. Згодом модельєр змінив погляд на жіночу та чоловічу сексуальність, створивши духи-унісекс “Paco”. Кожен флакон парфумерної продукції, проданий брендом, ділить свій прибуток між виробником та благодійним фондом боротьби зі СНІДом Sidaction.

1971 року Пако Рабан став членом Синдикату Високої моди.

Нова колекція Рабана з’явилася 1982 року і складалася з лазерних дисків, органічного скла і голографічного полотна. Дизайнера нагородили “Золотим наперстком” 1990 року за створений одяг з металевих ниток і вінілових платівок.

У 1980-х роках дизайнер переходить на матеріали повторної переробки — губки, газетний папір, алюміній.

У 1986 році найвпливовіший модний концерн Puig придбав Модний Дім Paco Rabanne. Але це не вплинуло на головного дизайнера, Пако продовжив творити у своєму винятковому стилі.

У 1990 році бренд відкриває свій перший бутік у Парижі.

У 1996 році він створив вбрання для турне французької співачки Мілен Фармер. У 2011 році Леді Гага викликала фурор на церемонії вручення музичної премії MTV Europe Music Awards, з’явившись там у сукнях з паперу від Рабана.

У 1999 році дизайнер офіційно відійшов від справ.

Французький уряд багаторазово пропонував Пако Рабану громадянство, але модельєр відмовлявся, щоб не образити батьків.

На фото: Дизайнер у Парижі, 1995 рік

Він написав п’ять книжок про свою творчість. Будучи буддистом вірив у реінкарнацію та стверджував, що прожив кілька життів і насправді йому 78 тисяч років. Він говорив, що особисто знав Ісуса Христа, убив Тутанхамона та був куртизанкою при дворі короля Людовіка XV. Також він робив передбачення.

2005-го року кутюр’є вперше представив світові виставку своїх картин. Його друг Сальвадор Далі високо оцінював художні здібності дизайнера.

Неодноразово маестро відвідував Київ. У 2006 році перебував із виставкою графіки з 26 аркушів, витриманої у чорно-білій гамі, у приміщенні галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв. Про нашу державу він говорив: “Україна нагадує мені зараз квітку, яка на очах розкриває свої пелюстки”.

Майже все життя Пако був самотній, попри велику увагу прекрасної статі. Просто найбільше він любив створювати красиві речі.

Всесвітньо відомий кутюр’є Пако Рабан помер 3 лютого 2023 року у Франції у віці 88 років.

Джерело: minikar, interesno-vse, fakty, orest, vogue, rbc, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram