Новини
12 Березня 2022
712

Опитування: “Європейські погляди на кризу в Україні”

Чи підтримують європейці санкції проти РФ, як ставляться до постачання зброї Україні — про це та інше дізнавалися експерти IFOP

Фото: The Washington Post/Heidi Levine

Своє опитування “Європейські погляди на кризу в Україні” на замовлення двох аналітичних центрів IFOP провело у країнах, на які припадає 55% всього населення Євросоюзу. За чисельністю населення Німеччина, Франція та Італія посідають три перші місця в ЄС, Польща — на п’ятому місці (після Іспанії).

79% європейців, опитаних IFOP, підтримують суворі санкції, введені проти РФ у відповідь на вторгнення сил Путіна до України. Зокрема 57% схвалюють ці обмежувальні заходи “повністю” (22% відповіли, що “швидше підтримують” санкції).

Постачання озброєнь Україні, щоб “допомогти їй захиститися від російської агресії”, схвалює 67% опитаних європейців. З них 40% “повністю” підтримують таку допомогу.

87% опитаних соціологами погоджуються з необхідністю прийняти українських біженців у країнах ЄС. У Франції цей гуманітарний захід підтримали 80%. У Німеччині та Італії — на 10% більше. У Польщі “за” — 92%.

Соціологи IFOP нагадують, що у 2015 році (після анексії Криму та початку військового конфлікту на Донбасі) схвалювали приймання біженців з України 46% французів, 79% німців та 77% італійців.

Схвалюють вступ України до Європейського союзу в середньому понад 70% мешканців чотирьох країн. Найвища підтримка — у Польщі (91% — “за”). У Німеччині та Італії — 68 і 71%. У Франції Україну хочуть бачити у складі ЄС 62% опитаних.

Інститут IFOP нагадує, що у 2014 році прихильників ідеї європейської інтеграції Києва серед французів було лише 29%, а серед німців — 38%.

Запитали жителів чотирьох найбільших країн ЄС також про їхнє ставлення до президента України та правителя РФ. У середньому 75% європейців “позитивно” висловилися про Володимира Зеленського, який став символом опору путінської агресії. У Польщі та Німеччині найвищі показники позитивних оцінок (93 та 80%).

Негативне ставлення до Путіна має більш ніж 90% європейців. Найсильніше відторгнення глава РФ викликає у Польщі (93% негативних оцінок), Німеччині (89%) та Італії (86%). Негативне ставлення до господаря Кремля висловили 79% французів.

У чотирьох країнах ЄС загалом зараз позитивно сприймають Україну 84% опитаних (Польща — понад 90% позитивних оцінок, Німеччина — 86%, Франція — 82%).

Росію позитивно сприймають, за середніми оцінками соціологів, лише 16% опитаних. Про позитивне ставлення до РФ повідомили 21% французів, 19% німців, 13% італійців і лише 6% опитаних поляків.

Про несхвалення європейської санкційної відповіді на вторгнення Росії в Україну заявили 14% опитаних. Проти постачання зброї Києву висловилися 24% європейців. Соціологи нарахували 13% противників приймання українських біженців до ЄС, а також 29% тих, хто не підтримує вступ України до Європейського Союзу.

Інститут IFOP проводив опитування з 3 до 7 березня, через тиждень після початку вторгнення РФ в Україну. Соціологи працювали з репрезентативною вибіркою (близько 1000 людей у ​​кожній країні) за методом квот.

Опитування проводилося на замовлення французького Фонду Жана Жореса (Fondation Jean-Jaurès) та Ялтинської європейської стратегії (Yalta European Strategy/YES)”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram