Новини
17 Січня 2022
549

Оновлено рекорд: Минулого року через Суецький канал пройшло понад 20,5 тисяч суден

Завдяки митному збору адміністрація водного шляху заробила $6,3 мільярда

Число суден, які пройшли через Суецький канал 2021 року, оновило рекорд за весь час його роботи, повідомляє Bloomberg.

“Водним шляхом за рік пройшло 20 694 суден, — заявив голова та керуючий директор Адміністрації Суецького каналу Осама Рабіє. — Вони заплатили у вигляді мита за прохід каналом загалом $6,3 млрд”. 

За його словами у 2022 році очікується подальше зростання кількості суден, що проходять. Він пов’язує це навіть з тим, що верфі випускають дедалі більше нових кораблів. “Збільшення завантаженості каналу не зупинить навіть підвищення зборів за прохід водним шляхом на 6% з лютого”, — упевнений керуючий директор адміністрації.

Підвищення мита не торкнеться танкерів зі зрідженим природним газом. “Судам, які відповідають стандартам ООН із викидів парникових газів, може бути надана знижка, але остаточне рішення ще не ухвалено”, — розповів Bloomberg Рабіє.

І додав, що наразі ведуться роботи з розширення та поглиблення Суецького каналу, їхнє завершення очікується до липня 2023 року. За його словами, пропускна спроможність каналу після цього зросла на 28%.

Рекорду за кількістю суден, що пройшли через канал, 2021 року не завадила пандемія коронавірусу, яка порушила багато ланцюжків постачань, що склалися, і блокування каналу судном Ever Given. 400-метрове судно навесні 2021 року сіло на мілину під час проходу каналом у найвужчій його частині та стало поперек, перекривши рух.

На те, щоб зняти контейнеровоз із мілини та відновити рух, знадобився майже тиждень. За час, поки канал було заблоковано, зібралася черга на прохід із більш ніж 450 суден. Адміністрація Суецького каналу оцінювала збитки від його блокування майже в $1 млрд.

У квітні контейнеровоз був заарештований до розв’язання питання про компенсацію. Адміністрація Суецького каналу знизила вимоги приблизно до $550 млн, і корабель зміг залишити Єгипет.

Влітку 2021 року Ever Given знову пройшов через Суецький канал — цього разу безперешкодно.

Суецький канал — це один із найважливіших морських шляхів на планеті. Він з’єднує Середземне та Червоне моря й тим самим суттєво прискорює рух вантажів з Азії до Європи, оскільки судам не потрібно обминати Африку.

Нагадаємо, у Суецькому каналі під час аварії навесні минулого року застрягло вісім суден з вантажем (кукурудза, пшениця, залізна руда і металопродукція) українських компаній.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram