Думки
2 Квітня 2020
3 191

Ольга Вінгловська: Попереду — найцікавіше

Керуючий партнер Alstellar Law Firm, адвокат — про розвиток онлайн-сервісів, державну допомогу бізнесу та професійне зростання працівників

Нас чекає дуже цікавий час, далеко не всі бізнеси виживуть, а ті, які виживуть вполовину скоротять свій персонал. Нашому законодавцю слід сфокусуватися на питаннях імпортозаміщення, стимулювання національного виробника і розвитку регіонів та інфраструктури в них.

Водночас, буде стрімко розвиватися ринок онлайн-сервісів, а значить і всій державі потрібно переходити в цифру, зокрема й законодавчому органу. Неможливість депутатів фізично дістатися будівлі Верховної Ради не повинно стати на заваді прийняття важливих законів.

Крім того, без державної програми допомоги галузям, які найбільше постраждали від кризи, ми точно не обійдемося. Її пора розробляти вже “терміново вчора”.

Але допомогу потрібно буде виділяти тільки тим компаніям, які чітко розуміють, що потрібно змінюватися і зможуть розробити план порятунку свого бізнесу — план змін, які вони впровадять при наданні такої допомоги.

Далі потрібен буде контроль впровадження таких змін. Ті компанії, які не виконуватимуть план, повинні будуть позбутися державної підтримки. Підтримка держави, наприклад, може полягати в наданні податкових канікул і фінансової допомоги, а для ефективного розподілу фінансування необхідно розробити систему оцінки бізнесу, і, можливо, створити бізнес інкубатори або акселератори, що допоможе в кризовий період вивести бізнес на певний рівень. І вже після проходження всіх етапів трансформації — відпускати у вільне плавання.

Всій державі потрібно переходити в цифру, зокрема й законодавчому органу

Допомога потрібна і тим громадянам, які позбудуться заробітку. Допомога як фінансова на деякий час, так і в освоєнні нових професій, перекваліфікації. Всі ми розуміємо, що багато співробітників мало ефективні на своїй роботі, і саме такі явища як криза релевантно дають оцінку більш ефективним працівникам.

Одночасно, є галузі, в яких катастрофічно не вистачає робочих рук, і можливо така перекваліфікація з подальшим працевлаштуванням допоможе економіці в цілому.

Знову ж таки, без ефективної системи оцінки кожного такого співробітника і його ключових компетенцій неможливо буде допомогти ні бізнесу, ні економіці в цілому. Оцінка не повинна стосуватися лише громадян, які втратили роботу, а взагалі кожного працюючого по найму співробітника. Державні чиновники та політики не повинні стати винятком, якщо ми хочемо вийти на якісно інший рівень розвитку.

Система оцінки може включати й заохочувати соціально-корисні активності громадян такі як водіння без перевищення швидкості, заняття спортом, допомога незахищеним верствам населення, навіть участь у заходах, присвячених очищенню міських парків і посадки дерев.

Такі технології оцінки вже існують і тут не потрібно буде винаходити велосипед, але все це необхідно врегулювати на державному рівні, що захистить кожну людину від несанкціонованого збору і поширення інформації. Ключовим фактором стане швидкість прийняття рішень і реалізації. Саме криза дає невеликий проміжок часу для перебудови й трансформації.

Резюмуючи, я б виділила такі основні напрямки, над якими зараз потрібно працювати на законодавчому рівні:

• імпортозаміщення та розвиток регіонів;

• перехід держави в цифру, зокрема організацію функціонування цифрового парламенту й уряду;

• державна програма допомоги галузям, які найбільше постраждали від кризи;

• організація бізнес акселераторів і впровадження ефективної системи оцінки бізнесу;

• оцінка та прокачування персонажа, що включатиме освіту, знання мов, ключові компетенції, соціально-корисні активності, заняття спортом.

Такі кроки дали б можливість протистояти подальшим викликам нового часу. А якщо ми будемо говорити, що потрібна податкова, медична, освітня та ще якась реформа, то ми в черговий раз просто все відкладемо навічно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram