Соцмережі
11 Лютого 2021
715

Олена Мошенець: Адаптація закладів культури під час пандемії

Пандемія COVID-19 вдарила по театральному мистецтву з силою дев’ятого валу.
Тисячі театрів в усьому світі закрилися, чи перепрофілювалися.
Проте не для всіх коронавірус став вироком. Театри шукали і знаходили нові формати роботи під час карантину. Наприклад:
Англійська національна опера запрошувала глядачів переглядати свої постановки в Alexandra Palace, не залишаючи власних автомобілів. Тим, хто не мав машини пропонували орендувати Uber-ложу або приїхати велосипедом.
Театр в Duisburg на заході Німеччини взагалі працює, як центр тестування і вакцинації на коронавірус з листопада 2020-го.
Коронавірус мотивував театри активізувати роботу онлайн. Багато з них заграли на сценах сторінок Youtube та Instagram, почали розміщувати архівні відео, відкривати прямі ефіри з репетицій та всіляко залучати аудиторію онлайн.
Серед тих, хто зробив рішучий крок з минулого в онлайн-майбутнє й українські театри.
Наприклад, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка під час карантину відкрив доступ на своєму youtube-каналі до записів архівних вистав, показував бенефіси та цікавинки про акторів й режисерів театру, запустив онлайн-бібліотеку.
Проте онлайн-формат, навіть найкращого ґатунку, не може замінити «живий» театр.
Тож після закінчення національного карантину театри та розважально-культурні заклади знову відкривають двері для глядачів. З дотриманням усіх карантинних умов.
На жаль, пандемія продовжується й поки що ніхто ні в Україні, ні у світі не може гарантувати, що локдаунів більше не буде. Проте влада й надалі підтримуватиме креативну галузь у цей нелегкий для світу період.
Нагадаю, минулого року парламент на законодавчому рівні ухвалив низку законів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з COVID-19.
Зокрема, ухвалений 16 червня 2020 закон №692-IX передбачає зменшення плати за оренду майна на вимогу наймача закладу культури, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли воно не могло використовуватися.
Ухвалений 4 листопада 2020 року закон №962-ІХ передбачає:
-впровадження податкових стимулів для підтримки діяльності у сфері креативних індустрій, культури, туризму, спорту та інших гуманітарних сферах;
-зниження ставки податку на додану вартість для операцій з постачання послуг, пов’язаних зі сферами культури й туризму, зокрема послуг з показу вистав, культурно-мистецьких заходів, проведення екскурсій у музеях, зоопарках і заповідниках та їхнього відвідування.
02 грудня 2020 року Уряд затвердив перелік платних послуг, які можуть надавати державні та комунальні заклади культури, серед яких:
– підготовка і проведення тематичних, театрально-концертних та інших заходів і програм
– проведення конкурсів, карнавалів, фестивалів, вистав, театральних та музичних постановок, тощо.
Зміни мають полегшити життя для закладів культури та допомогти їхньому подальшому розвитку.

Пандемія COVID-19 вдарила по театральному мистецтву з силою дев’ятого валу🌊
🎭Тисячі театрів в усьому світі закрилися, чи…

Опубликовано Олена Мошенець•Народний депутат України Четверг, 11 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram