Думки
22 Травня 2019
987

Олексій Воронков: Яку користь може принести Україні бізнес за кордоном?

Керівник із розвитку програми e-Residency на зовнішніх ринках – про переваги відкриття бізнесу за кордоном

Коли українці вирішують відкривати та вести бізнес за межами держави (приміром, у програмах США, Польщі чи Естонії), вони можуть чути критику на свою адресу. Мовляв, кошти та “мізки” відтікають, українська економіка недоотримує ні талантів, ні прибутків, а відтак не розвивається так, як мала б.

Однак такі програми можуть не лише давати шанс підприємцям реалізуватися, але й приносити користь економіці України. Ось декілька аргументів, чому так.

Чи є відтік кадрів?
Справді, страх перед відтоком цінних кадрів (те, що англійською називають “brain drain”) небезпідставний. Щороку тисячі українців переїжджають у пошуках кращого життя. Статистика Євростату за 2017 рік свідчить: саме українці отримали найбільше дозволів на проживання у країнах ЄС (понад 660 тисяч). З них — лише 26 тисяч задля освіти.

Утім, далеко не всі такі програми для ведення бізнесу за кордоном дають талантам право на проживання в новій країні чи зміну громадянства. Деякі з них дозволяють відкрити компанію та вести справи у Європі дистанційно. А, значить, все більше українців можуть не переїжджати та не міняти звичного середовища. Адже отримувати прибутки за європейським рівнем, а витрачати за українським — значно вигідніше.

Вливання для української економіки
Зареєструвати бізнес у Європі — ще не означає звільнитися від податків удома. Якщо власник такої компанії не змінює громадянство і місце проживання, то і податкове резидентство залишається незмінним: всі обов’язки перед країною громадяни продовжують виконувати.

Якщо власник такого бізнесу вирішить отримати дивіденди, то з них він сплачуватиме податок в Україні — як фізична особа. Також примітно, що такі підприємці (і члени їхніх родин) продовжують витрачати отриманий прибуток саме в Україні. А через буденні платежі у магазинах чи кав’ярнях, через купівлю транспорту та нерухомості, також наповнюється український бюджет — ці витрати збільшують економічний оберт держави.

Навіть більше — відкриті за кордоном компанії можуть створювати робочі місця в Україні. Парадокс, однак, це захищає Україну від відтоку висококваліфікованих кадрів.

Яскравим прикладом слугує ІТ-галузь. Скажімо, компанія Redwerk, яка працює через естонську програму e-Residency, має офіси у Києві та Запоріжжі, де працюють понад 60 українців. А американська компанія Astound Commerce, заснована трьома українцями, забезпечує роботою по всій території України — у Вінниці, Чернігові, Києві та Ужгороді, Луцьку. А також ці компанії міняють бізнес-ландшафт усього світу, і України у тому числі.

Тест-драйв для бізнесу
Є чимало причин, чому українці вирішують реєструвати бізнес за кордоном. Здебільшого, це через подекуди простіший документообіг і менші витрати на комунікацію з міжнародними клієнтами. Це може бути через різницю в банківських стандартах і правилах податкової звітності чи наявність сервісів, недоступних в Україні. З часом, коли такі можливості з’являються і на українському ринку, сюди повертається бізнес — як уже апробований і конкурентоспроможний на міжнародному ринку продукт.

Амбасадори України на міжнародному ринку
Крім того, такий бізнес допомагає формувати позитивну репутацію України у світі. Вона напрацьовується не лише на Давоському форумі чи подібних і міжнародних заходах, а у щоденній взаємодії “бізнес-клієнт”. І що більше компаній українських власників працюватиме за кордоном, то більше про них знатимуть, як надійних партнерів, готових працювати за міжнародними нормами.

Тож, участь українців у подібних міжнародних програмах може бути корисна для нашої економіки. Цінні кадри не їдуть, прибутки переводять на українські рахунки, а витрачають — у рідних містах. При цьому бізнес отримує міжнародний досвід та визнання, який за перших-ліпших умов зможуть повернути до України.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram