Соцмережі
6 Лютого 2023
684

Олексій Тимофєєв: Помічник в управлінні під час турбулентності

Серія “Практика стратегічного мислення”.

Сценарний підхід — чи не найкорисніший винахід людства для управління в часи турбулентності.

Віра в одну версію майбутнього не скасовує необхідності бути готовим до будь-якого іншого можливого сценарію.

Вірити чи не вірити — звичайна людська риса, а працювати зі сценаріями – завдання професійного управлінця.

Суть сценарного аналізу полягає не в тому, щоб вгадати або точно розрахувати, що станеться (це неможливо і крапка), а в тому, щоб опрацювати весь можливий горизонт значущих подій і пов’язаних з ними варіантів майбутнього. Сценарії відповідають не на питання “що станеться”, а на питання “що може статися і що це означає для мене”.

Практична цінність сценарного підходу полягає в психологічній і ресурсній підготовці до його варіацій, а також у формулюванні проактивних і захисних завдань для себе.

Ключовий принцип прийняття рішень у критичній ситуації полягає в тому, щоб бути готовим до найгіршого з можливих сценаріїв.

Сценарний аналіз вашого бізнесу — це перевірка вашої бізнес-моделі в аеродинамічній трубі. Якщо бізнес не проходить такий тест, у нього мало шансів у реальному житті.

Ставитися до своїх цілей як до сценарних гіпотез — це не невпевненість чи брак віри в себе. Це позиція дослідника, який працює у вкрай невизначеному та ризикованому середовищі. Навпаки, такий підхід вимагатиме впевненого прийняття складних рішень. Але впевненість і впертість — це не одне й те саме.

Від майбутнього нікуди не дітися. У минуле від нього не втечеш. Воно є таким, яким воно є. Нині — повно ризиків і запитань без відповідей. Але життя полягає не в тому, щоб уникати ризиків, а в тому, щоб ними керувати. Якщо ви відповідаєте за бізнес і ще не маєте пакета рішень відповідно до сценарного аналізу, зробіть це зараз. Це не вільна вправа — це методологія, яка працює.

Бажаю успіхів і завжди готовий ділитися своїми знаннями і досвідом на курсах зі стратегії, тематичних воркшопах, через участь у бордах і консультування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram