Соцмережі
16 Травня 2019
770

Олексій Дорошенко: Загальне декларування майна

Чи готова Україна до введення загального декларування майна, доходів та витрат громадян

Коли Україні потрібне загальне декларування майна, доходів і витрат громадян?
Куратор економічного блоку команди Володимира Зеленського Даніл Гетманцев почав відкривати завісу над економічною політикою новообраного Президента. І одним із пунктів йде загальне декларування доходів українців. Оскільки ми йдемо в руслі Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, то держава повинна мати всю фінансову інформацію щодо своїх громадян, щоб зробити сплату податків прозорою та невідворотною. А крім того можна буде рахувати скільки та в якій формі людина отримує від місцевих органів влади та держави у вигляді грошей, путівок, проїзду тощо. Тобто можна буде зробити баланс відносин між кожною людиною та бюджетами всіх рівнів.
Але є багато але… Ставити коня попереду возу – не по господарські. Для того, щоб прийти до працюючого загального декларування доходів та витрат потрібно пройти довгий шлях. Представимо, що ми прийняли відповідний Закон, який покладе такий обов’язок на кожного громадянина та передбачить великі штрафи за неподання декларації. В указаний термін декларації подасть 15млн українців. Державна фіскальна служба буде повинна оштрафувати всіх інших. Не говорю про те, що як людських, так і технічних у податковій службі для цього не має, і тому необхідно розбивати це на великі етапи для окремих верст населення, кожен із яких передбачає хоча б рік. Але головне питання яке постає перед службовцями: скільки людей у нашій країні та чи існують конкретні люди? Ми живемо в уявах про 42млн населення України, якого вже давно не має. Державна служба статистики лише 2020 року проведе перший перепис населення з 2001 року. Скоріше за все ми отримаємо дані щодо 32-36млн громадян усіх вікових категорій, від новонароджених до пенсіонерів. Оброблення даних перепису буде тривати тривалий час і ми можемо отримати повноцінну достовірну інформацію щодо кожного громадянина та всіх загалом лише 2021 року.
Хочу нагади, що коли на нашу землю приходили завойовники, або прийшли представники Московського царства, то перше, що вони робили – це був перепис населення, будинків та скоту.
Зараз кожна державна та муніципальна структура спирається на власну базу даних: Пенсійний фонд, Держстат, Державна прикордонна служба, Міністерство юстиції, Служба соцзахисту, Центральна виборча комісія. Але бачимо по останніх виборах, що якщо мертвих душ у реєстрі виборців майже не було, то багато живих не знайшло себе. Тобто повну картину можна отримати лише після загальнонаціонального перепису населення та подальшого співставлення даних із кожною державною структурою, яка фіксує окремі дії громадян. Тобто маємо, у кращому випадку, 2022 рік.
У процесі обробки даних щодо населення країни необхідно передбачити окремі умови для тих громадян України, які постійно проживають на окупованих територіях Криму, Донбасу та Луганщини та не мають можливості й необхідності декларувати свою власність, доходи та витрати. І відокремити таких громадян також складна задача.
Окремо окреслю складність заповнення декларацій та багато моментів, які є слизькими. Як людина, яка декілька років заповнює декларацію, можу сказати, що справа не з легких, навіть якщо кожен день працюєш із юридичними документами. Прийшлося багато консультуватись із вузькими спеціалістами, читати багато роз’яснень та отримувати спеціалізовану літературу. Або потрібно наймати податкових консультантів, які будуть заповнювати тобі декларації з твоєю участю. Якщо хочемо провести справжнє декларування, а не накласти шалені штрафи за неподання, або за невідповідність даних, то до цього кроку ретельно готуватись.
Від команди нового Президента ми бачимо ініціативу щодо скасування штрафів ФОПів. Після зміни системи сплати податків фізичними особами-підприємцями багато з них не закрилися і заборгували державі 7млрд грн. Ми не можемо в черговий раз потрапити до халепи, коли люди не встигають за зміною законодавства та потрапляють до боргової ями.
Підсумовуючи все скажу, що загальне декларування – це задача, яку можна почати реалізувати за 3-4 роки. І ставити її зараз не тільки не варто, але й не неможливо.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram