Соцмережі
13 Лютого 2019
666

Олексій Дорошенко: Українська інфляція та її складові

Для підрахунку інфляції ведеться спостереження за 328 одиницями продуктів, товарів й послуг

Від шоколада до ритуальних послуг. З чого складається українська інфляція?
Багато років пишемо про ціни на продукти за офіційними даними та індекси споживчих цін на підставі яких формується споживча інфляція. Але хто знає за якою методологією проводиться це дослідження, у яких містах та на які продукти?
Почнемо з того, що ціни на продукти та товари спостерігаються в закладах торгівлі в кожній області, але в кількості від трьох до п’яти найбільших міст. Так у Вінницькій області спостереження ведеться у Вінниці, Могилів-Подільському та Хмільнику, у Донецькій – у Маріуполі, Краматорську, Слов’янську, Добропіллі та Волновасі, а у Київській – у Білій Церкві, Броварах, Борисполі та Фастові. Тобто охоплюється 86 міст країни. Але під спостереженні не підпадають малі міста та сільська місцевість, що означає, що в середньому в країні ціни на продукти можуть бути навіть більш низькими ніж рахує статистика, оскільки ми розуміємо, що там їх вартість є меншою.
Для підрахунку інфляції ведеться спостереження за 328 найменуваннями продуктів, товарів та послуг. Група продуктів та напоїв складається зі 128 найменувань, у яку входять різні сорти хліба та сирів, пельмені, вафлі, шоколад, торти, сосиски, оселедець, цитрусові, ягоди та кавуни, огірки та помідори, мед, часник, кава та чай. До товарів включено 138 позицій, серед яких куртки, сорочки, футболки, блузки, спідниці, білизна, джинси, взуття, фарби, ноутбуки, живі квіти, праски, вітаміни, газети та книжки, автомобілі, памперси та ювелірні вироби. 62 послуги складаються з ремонту взуття, комунальних послуг, оренди квартири, відпочинку, курсів водіїв, проїзду в громадському транспорті, послуг зв’язку та інтернету, манікюру, послуги нотаріусі та ритуальних послуг.
Критерієм відбору тих чи інших продуктів, товарів та послуг ціна яких моніториться державою є витрати українців на кожне з 328 найменувань не менше 0,1% від загальних витрат родини. Цей набір переглядається кожні п’ять років, але може змінюватись частіше, якщо відбуваються суттєві зміни у витратах.
Дослідження проводяться кожного місяця з 1 по 25 число, але є окремі продукти, як молоко, житній хліб, борошно та м’ясо, а також бензин, на які спостереження відбуваються всі дні місяця.
Перепис цін проводиться у всіх типах об’єктів торгівлі, тобто на ринках, у гіпермаркетах, супер- та мінімаркетах, спеціалізованих магазинах та крамницях. На більшість продуктів та товарів спостереження повинно відбуватися безпосередньо в містах продажу, але частина інформації на послуги може збиратися по телефону або через Інтернет. Окрім того, на комунальні послуги інформація може отримуватись в державних або місцевих органах влади.
Ця методологія прийнята в 2016 році та базується на міжнародних документах, хоча й досить застарілих. Але що в нашій країні відбувається швидко, окрім погіршення? Або ми просто вже так сприймаємо все що відбувається?

Від шоколада до ритуальних послуг. З чого складається українська інфляція?Багато років пишемо про ціни на продукти за…

Опубліковано Alexey Doroshenko Середа, 13 лютого 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram