Соцмережі
14 Серпня 2019
618

Олексій Дорошенко: Споживчі ціни в липні знизилися на 0,6%

Найбільше подешевшали овочі

За даними альтернативного до державного дослідження, яке півтора роки проводить Асоціація постачальників торговельних мереж, на споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування знизилися на 0,3%. У липні ми розширили перелік великих міст, де відбувається спостереження, додавши місто Дніпро.

Найбільше в липні подешевшали овочі, а саме цибуля – на 28,1%, морква – на 23,1%, буряк – на 16,2%, картопля – на 12,2% і капуста – на 8,5%. На 0,4% знизився в ціні рис, на 0,3% – свинина та молоко, на 0,2% – сметана, олія і сало, на 0,1% – яловичина, сири кисломолочні і вершкове масло.

Водночас, за даними нашого моніторингу, на 12,7% зросли в ціні яйця, на 5,9% – яблука й на 2,8% – цукор. Також подорожчали на 0,9% житній та пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку, а також пшоно, на 0,7% – пшеничний хліб із борошна першого ґатунку, макарони, куряча тушка, варена ковбаса та морожена риба, на 0,5% – батон, на 0,4% – гречка, борошно та куряче філе, на 0,1% – манка і ячна.

Тобто продовжує зростати хлібний кошик і крупи, за виключенням рису. Ситуація на ринку круп трохи зміниться після нового врожаю. Хліб буде дорожчати до кінця цього року. Виробникам яєць вдалося переломити тенденцію до падіння ціни й вони будуть дорожчати все друге півріччя 2019 року. Овочі борщового набору будуть найдешевшими до кінця серпня після чого почнеться або плавний, або карколомний, як і в деякі попередні роки, підйом до гори.

Нагадаю, що за даними офіційної статистики споживчі ціни в липні 2019 року, порівняно із червнем, знизилися на 0,6%, а з початку року зросли на 3%. Споживчий ринок включає в себе продукти, алкогольні та безалкогольні напої, сигарети, комунальні послуги, транспорт, медицину, товари для дому, відпочинок та все інше, що споживається в домашньому побуту.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram