Соцмережі
21 Травня 2019
660

Олександр Власов: Розширення відносин зі Словаччиною

Спрощення та прискорення митних процедур

Далеко від України в такий важливий час. Але в Словаччині працюємо заради держави, для розширення зовнішньоекономічних відносин, транзитного потенціалу та спрощення і прискорення митних процедур.
У Братиславі провів ряд важливих двосторонніх зустрічей. І від практичних домовленостей наприкінці березня у Львові з нашими словацькими колегами сьогодні дійшли згоди до їх практичної реалізації.
Через декілька тижнів погодили запуск процедури обміну попередньою митною інформацією про переміщувані товари та транспортні засоби через пункти пропуску на українсько-словацькому кордоні. Прикладом тут є механізм, відпрацьований з угорською митницею.
Обмін в електронному вигляді запускатимемо на чотирьох пунктах пропуску: «Ужгород – Вишнє Нємецьке», «Малий Березний –Убля», «Чоп – Чіерна над Тисою» та «Павлове– Матьовце» Закарпатської митниці ДФС. За ці декілька тижнів на експертному рівні будуть відпрацьовані всі технічні моменти.
Що це нам дає? Ще до приходу вантажа та транспортного засобу на кордон і українські митники, і словацькі вже знатимуть про вагу, номенклатуру та митну вартість товару.
Що це дає бізнесу? Це в рази прискорить процедуру митного оформлення. А, отже, товарообіг між нашими країнами буде тільки збільшуватися.
Про що домовились на перспективу? Із в.о. Генерального директора Митного управління Фінансового директорату Словацької Республіки Томашом Прохоцькі підписали план спільних заходів на 2019-2020 роки.
Мова вже йде про практичне відпрацювання на рівні спеціалістів обох служб документів щодо впровадження Системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-словацькому кордоні, створення Спільної Робочої групи з питань боротьби з митними правопорушеннями з метою ефективної протидії контрабанді та незаконному переміщенню товарів на українсько-словацькому кордоні. Її створення планується вже у липні цього року. І за пропозицією словацьких партнерів вона може взаємодіяти на двох рівнях: щоденно в пунктах пропуску між митницями України та Словаччини і на рівні центральних апаратів-департаменту протидії митним правопорушенням ДФС та кримінальної служби Словаччини, що взаємодіє з поліцією.
Крім того, у рамках обміну попередньою інформацією будемо розглядати питання взаємного визнання результатів митного контролю – даних скануючих систем та вагових комплексів.
Всі питання, що стоять у плані дій, будемо обговорювати за два тижні в Ужгороді.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram