Соцмережі
19 Лютого 2020
842

Олександр Паращій: Не так страшні ОВДП, як про них говорять

Ризики ОВДП та інші схеми

От причепилися просунуті економісти до наших ОВДП, які активно скуповують нерезиденти: бачать там піраміду, ризики для курсу тощо. Але ризики для курсу гривні там невеликі.

По-перше, якщо іноземцям сильно і одночасно “припре” вийти з тих ОВДП, то вони просто цього не зможуть зробити, бо ніхто у них то не купить. А якщо і купить, то зі знижкою 40%-60%, – відповідно багато валюти накупити на виручені гроші вони не зможуть.

Друге – і головне – як би там не було, про такий ризик вже говорено-переговорено, він є зрозумілим і до нього готові в тому числі в НБУ. Тобто проблема чітко окреслена, ситуація під контролем.

Але скільки в нашому платіжному балансі є інших «потенційних пірамід» не меншого ніж ОВДП розміру, які не є ані зрозумілими, ані окресленими. І там може статися все що завгодно, і до цього в нас ніхто не готовий.

Ось два приклади:

Приклад 1
Стаття платіжного балансу «торгові кредити», яка «принесла» в Україну у 2019 році рекордні 4.2 млрд доларів (майже стільки ж, як і валюта від покупців ОВДП). В теорії – це валюта, яку недоплатили наші імпортери (хоча на практиці це може бути все, що завгодно). А якщо так, то цю валюту тре буде віддавати вже і зараз. І якщо ці долари/євро/юані дійсно треба буде віддавати – то наслідки для гривні будуть в рази тяжчими, ніж від малоймовірної втечі нерезидентів з ОВДП. І проблема в тому, що в НБУ не розуміють природу цих кредитів, а отже ніяк не готові до можливого «шухеру».

Приклад 2
Стаття платіжного балансу «готівкова валюта поза банками», яка «винесла» з фінансової системи країни в невідомому напрямку 3.4 млрд доларів у 2019 році. При чому, тенденція «виносу» – досить промовиста: 0.4 – 2.4 – 3.4 млрд доларів відповідно у 2017 – 2018 – 2019 роках. Ці долари, що зникають невідомо куди, теж можуть негативно вплинути на курс гривні. І схоже, що природа цього виносу теж незрозуміла нашим регуляторам. Бо вони не знаходять кращого рішення, ніж очікувати, що ця проблема вирішиться сама собою: НБУ очікує, що «виніс готівки» зменшиться до 1.1 млрд доларів у 2020 році. Чому у них такі очікування – мабуть вони і самі не розуміють. А якщо їх прогноз не здійсниться, і продовжиться тенденція зростання?

Стануть чи ні ці невеличкі статті платіжного балансу чорними лебедями для гривні – важко сказати. Але якщо у нас і буде чорний лебідь – то народиться від десь у таких статтях, а не на ринку ОВДП.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram