Соцмережі
6 Березня 2020
705

Олександр Паращій: МВФ до нас прийде

Наслідки зміни Уряду для економіки країни

Це не інсайд, а примітивна логіка. Яка базується на простих припущеннях, що уряд Гончарука розігнали через: 1) зниження популярності кабміну серед населення; 2) недостатню люб’язність уряду з олігархами.

Для кабміну Шмигаля, це означає, що його головними KPI будуть високі рейтинги і хороші стосунки з олігархами. Рецепт високих рейтингів – це 1) популізм, та знову-ж-таки 2) дружба з олігархами, які будуть тебе показувати в телевізорі у хорошому світлі. Популізм – це збільшення дефіциту бюджету – те , чого дуже не любить МВФ. Дружба з олігархами – це корупція, монополія, додаткові витрати для бюджету – те , чого дуже не любить МВФ.

Альтернативний сценарій – продовжувати курс уряду Гончарука – теж ні до чого доброго не призведе. За такого сценарію, уряд розженуть вже цим літом. В МВФ сидять недурні люди – вони з таким урядом дружити не захочуть. Бо вони хочуть дружити з тим, хто може виконати взяті обіцянки, тобто з тим, кого не розженуть післязавтра.

Ну, є ще один сценарій – це, як сказав президент, зробити неможливе. Неможливе – це щось за межами класичної фізики. Імовірність цього – завжди у межах статистичної похибки. Максимум 10%.

Що означає жити без МВФ? В першу чергу – це влив на здатність України обслуговувати держаний борг. На перших порах, буде не так і важко, бо певний запас міцності у нас є. Звісно, доведеться сильно підвищити ставки за запозиченнями уряду – бо іноземці будуть з України втікати. Як з ОВДП, так і з євроооблігацій. Але то таке – хай собі тікають, якщо мають як. Нові запозичення уряд зможе взяти на внутрішньому ринку – і банки зможуть допомогти, бо грошей у них дуже багато. Так що рік точно протягнемо без дефолту. А там буде видно. Ну, про вплив відсутності МВФ на гривню та інфляцію говорити не буду, бо про це вже багато говорено.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram