Соцмережі
28 Грудня 2020
753

Олександр Паращій: Банківська система 2020

На кого працює українська банківська система у 2020 році?
– На український бюджет?
– На іноземні економіки?
– На український бізнес?
Давайте спробуємо розібратися.
Так, за 10 місяців 2020 у банків зросли:
– депозити на 222 млрд грн
– позики отримані від НБУ на 25 млрд грн
Було би логічно очікувати, що банки ці 247 млрд грн направили на якісь корисні цілі: кредитування економіки, про яке так багато говорять у високих кабінетах. Але за 10 місяців 2020 збільшення чистого кредитного портфелю бізнесам склало 23 млрд грн (а з поправкою на обмінний курс – маємо зменшення десь на 14 млрд грн).
Тож схоже, з кредитуванням реального сектору якось не складається. Але куди пішли гроші, які банки залучили у населення та НБУ?
Частина – на фінансування уряду (купівлю ОВДП), або 113 млрд грн. Ще якась частина пішла на зменшення зобов’язань самих банків (наприклад, погашення єврооблігацій) та купівлю інших фінансових активів. Ще щось пішло на вирішення боргових проблем самих банків (повернення різних позик типу єврооблігацій).
А інша частина залучених банками грошей просто не знайшла застосування ні в державному бюджеті, ні в «реальному секторі». А тому пішла на «депозити в інших банках», які зросли на 108 млрд грн. При чому, збільшення цих міжбанківських депозитів-активів призвело до збільшення міжбанківських депозитів-пасивів лише на 1 млрд грн. А це означає, що 107 млрд коштів українських банків були розміщені на рахунках у зарубіжних банках.
Що маємо у підсумку:
– Банківська система – яка мала би бути посередником між тими, хто має зайві гроші, та тими, кому цих грошей не вистачає – фактично цю функцію не виконувала. Принаймні, не виконувала в Україні.
– Зате цю функцію виконував державний бюджет, і банки здебільшого були посередниками між тими, хто має зайві гроші, та державним бюджетом.
– Більшість отриманих грошей, які не пішли на фінансування державного бюджету, українські банки направляли на фінансування іноземних економік. Таким чином, за рахунок українських вкладників, наші банки «профінансували» міжнародну економіку приблизно на 2.7 млрд доларів за 10М20.

На кого працює українська банківська система у 2020 році?
– На український бюджет?
– На іноземні економіки?
– На…

Опубликовано Oleksandr Paraschiy Четверг, 24 декабря 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram