Герої
12 Лютого 2019
5 626

Олександр Мілютін: Розвиватись так, щоб не бути залежним від інвесторів

Засновник та генеральний директор мультибрендової компанії CHOICE, — про “лихі 90-ті”, Валерія Хорошковського, рентабельність виробництва натуральної продукції і будівництво нових заводів

Фото: Олександр Роженюк

Із засновником компанії CHOICE ми зустрілися у фірмовому магазині під однойменною назвою в промисловій частині столичного району Нивки. На місці одного зі стратегічно важливих підприємств Радянського Союзу — станкобудівного заводу — зараз розмістилась велика кількість різних підприємств і фірм, у тому числі й офіс CHOICE, магазин і виробничий майданчик компанії.

Зараз компанія об’єднує декілька брендів різної продукції: фітокомплекси CHOICE, натуральна косметика White Мandarin, побутова хімія Green Max та здорове харчування “Добра їжа”.

Олександр Мілютін розповів, що виріс у небагатій сім’ї, тож працювати почав ледь не змалечку. Коли йому було 12 років, помер батько, і хлопцю доводилось підробляти, щоб допомагати матері. Бізнесмен згадує, що в дитинстві він продавав очерет на свята, потім розводив хвилястих папуг, на яких, до речі, непогано заробляв. А згодом добре “розкрутився” у сфері громадського харчування, мав декілька точок і ресторан на першому поверсі столичного планетарію. Але буремні 1990-ті роки залишили не зовсім приємні спогади, адже вся ця справа закінчилася банкрутством, після чого пан Мілютін розпочав свою кар’єру практично “з нуля”.

— Почнемо з самого початку. Як виникла ідея створення бізнесу з виробництва фітопрепаратів?

— За освітою я інженер-технолог громадського харчування. До 1987 р. працював у тресті їдалень Московського району Києва. У часи «перебудови» ми з друзями відкрили один з перших на той час кооператив. Ми з товаришем орендували два приміщення на першому поверсі київського планетарію: в одному відкрили відеозал, в іншому — клас комп’ютерних ігор, а вже потім ресторан. Крім того, у нас було ще декілька невеликих кафе, хот-догових і кондитерський цех.

Пройшов час, умови стали жорсткішими, все важче було працювати, і так вийшло, що в результаті я збанкрутів. Але досвід отримав величезний. Це була сильна школа підприємництва, яка згодом стала в нагоді.

У той період у мене була зайва вага, і одна знайома порекомендувала продукцію ТМ «Гербалайф» для її нормалізації. Я почав приймати продукт і за чотири місяці схуд на 12 кг. Так я познайомився з мережевим маркетингом. Я дуже загорівся схемою роботи і хотів якомога більшій кількості людей розповісти про фінансові можливості співпраці з «Гербалайф». Обклеїв оголошеннями весь район, у планетарії орендував залу для проведення презентації, на дві години скоротив робочий час усіх своїх торгових точок, щоб працівники мали змогу на неї прийти. Я чекав, що після презентації, на якій були присутні понад 300 людей, мої співробітники зацікавляться можливістю покращити свій фінансовий стан і захочуть бути дистриб’юторами «Гербалайф», але цього не сталось… Мало хто міг собі дозволити вкласти $4 тис. у те, щоб розпочати свою кар’єру в «Гербалайф». Цей задум скінчився нічим, але власне ідея мережевого маркетингу мені дуже сподобалась.

У 1998 р., повністю втративши свій бізнес, я повернувся в мережевий маркетинг, ставши дистриб’ютором компанії Vision. З цією компанією я співпрацював впродовж шести років, став лідером високої кваліфікації і згодом, зрозумівши, що там мені вже нікуди рости, вирішив створити нашу українську компанію.

На момент прийняття рішення я ще був дистриб’ютором Vision і працював у Донецьку. Тоді я купив великий зошит з твердою обкладинкою, куди записував свої думки щодо нового бізнесу: з якою продукцією працювати, який буде маркетинговий план, кому це може бути цікаво і що вони зможуть отримати від такої співпраці тощо. А щоб ніхто з колег-дистриб’юторів випадково не побачив ці записи, просвердлив у кутку зошита отвір, в який проходило вушко невеличкого навісного замка, і замикав його.

Коли повернувся до Києва і розказав про свою ідею колегам, на яких сподівався, мені ніхто не повірив: де велика міжнародна компанія, на корпоративах якої виступали Філіп Кіркоров, Алла Пугачова, а де Олександр Іванович! Але й не треба було. Згодом знайшлися люди.

— Чому саме CHOICE?

— Я прочитав в одній книзі, що все в твоєму житті залежить від вибору. Тому я вирішив, що моя компанія буде називатись «Вибір». Дізнавшись, як звучить це слово англійською, зупинився на ньому. Так і з’явилася компанія CHOICE.

Якось, працюючи дистриб’ютором Vision в Івано-Франківську, пан Мілютін побував на зборах партії «Озиме покоління», яку очолював Валерій Хорошковський. Ідеї лідера йому дуже сподобались. Навіть настільки, що він власним коштом надрукував 10 тис. агітаційних листівок за політика. До цього про Хорошковського він знав завдяки компанії MERX, власником якої той був. Тоді фірма Олександра Мілютіна придбала в MERX для майбутнього ресторану барну стійку, столи і крісла майже на $70 тис. Бізнесмен вирішив, що саме Хорошковський, який на той час вже був прем’єр-міністром України по економіці, має стати його партнером по бізнесу. Що він тільки не робив заради того, щоб привернути увагу політика, навіть вартував біля Кабінету міністрів, щоб вручити тому маркетинговий план. Але нічого не вийшло. Тож пан Мілютін розпочав пошук нового партнера.

Фото: Олександр Роженюк

— Хто став вашим першим партнером по бізнесу?

— Я довго молився у церкві за те, щоб знайти інвестора для свого проекту. Адже на той час були розроблені рецептури багатьох препаратів, які треба було запускати в роботу. До того ж ми вже домовились про співпрацю з керівництвом заводу по виробництву профілактичних комплексів на рослинній основі.

І от одного разу я зустрів свого давнього знайомого ще по сфері громадського харчування й запропонував співробітництво. Так у мене з’явився партнер, який дав гроші на розвиток бізнесу.

— Щодо інвестицій… З якої суми ви починали?

— Ми починали з інвестицій у 40 тис. грн. Тоді, в 2004 р., курс був 5 грн. за 1 долар.

Осінь 2004-го… В країні Помаранчева революція. Гроші в бізнес вкладені, але результату все немає. Партнер не задоволений такими справами і вимагає повернути кошти. Щоб розрахуватися, я зібрав гроші по знайомих і родичах, даючи в обмін частку в бізнесі (згідно з офіційною інформацією серед акціонерів ТОВ «ЧОЙС» Олександр Мілютін (45%), його близький партнер Олег Трошин (30%), син Роман (10%), дружина (7,5%) та сестра (7,5%). — Ред.)

Далі вирушаємо на виробництво, яке запрацювало на території колишнього заводу близько півтора року тому. Щоб дістатися туди, їдемо на авто пан Мілютін люб’язно запрошує до свого розкішного Jaguar. Згадує, що на початку розвитку свого бізнесу доводилось діставатись на зустрічі та розвозити продукцію міським транспортом. Це вже згодом з’явилося розкішне авто. Розповідає, що, обираючи автівку, думав про щось оригінальне, рідкісне, а не про банальні марки на кшталт Mercedes. Так замість запланованого в кредит Lexus у родині з’явився рідкісний «звір» Jaguar. До речі, кредит на авто пан Мілютін виплатив вже за півроку.

Я бачу два нові заводи. Один з них буде називатись «Green Max», на ньому виготовлятимуться побутова хімія та косметика (на двох поверхах). А на другому заводі вироблятимуться фітокомплекси CHOICE і «Добра їжа». Ми вже придбали для цього 1,6 га землі під Києвом

— Де виробляється ваша продукція?

— Фітокомплекси CHOICE та продукти здорового харчування «Добра їжа» для нас виробляє завод «Фітобіопродукт». Натуральну косметику White Мandarin ми виготовляємо за контрактом на київському заводі «Натуральна косметика». Товари для прання та догляду за оселею виробляє завод «Green Max». Уся продукція наших торгових марок на 100% натуральна.

На виробництві з розливу та фасовки побутової хімії ТМ Green Max нас зустрічає ще зовсім молодий на вигляд директор на ім’я Андрій, який, як з’ясовується згодом, є одним з чотирьох синів пана Мілютіна. Той розповідає, що зараз потужності завантажені всього на 30%.  «А хотілось би, щоб на 130% і щоб працювали в дві зміни», додає Олександр Мілютін. При цьому бізнесмен впевнений, що виробництво побутової хімії може запросто обійти за обсягами інший бренд, який нині посідає другу позицію в портфелі продукції CHOICE, White Мandarin. Зараз на виробництві задіяні п’ятеро працівників, але після розширення потужностей їхня кількість збільшуватиметься.

До речі, син Андрій професійний спортсмен, займався плаванням. Як він сам розповідає, довго не наважувався прийти працювати у сімейний бізнес усе шукав себе в різних сферах. Але згодом батько таки умовив сина і той починав з самого, як то кажуть, низу з переробки трав. За три роки пройшов шлях від чорнороба до керівника виробництва.  

— Чому після фітопрепаратів вирішили зайнятися косметикою та побутовою хімією?

— Є три ринки, продукцією яких так чи інакше користуються практично всі люди. Перший — це ринок продуктів для підтримання і збереження здоров’я, другий — косметичний, третій — це ринок побутової хімії. Ця продукція дуже зручна, адже має тривалий термін придатності й її легко просувати. Сюди ж вписується і продукція для догляду за ротовою порожниною. Зубну пасту ми теж плануємо виготовляти. Швидше за все, це буде вже наступного року.

— Ви вживаєте продукцію CHOICE?

— Звичайно! Кожен день. Зрозуміло, що не все відразу. Постійно я вживаю антистресовий комплекс «Баланс», антиоксидантний комплекс «Фрілайф», «Комплекс Омега+”, а також іншу продукцію з певною періодичністю.

— За кордон експортуєте?

— Ні, офіційно в жодній країні, крім України, ми не представлені. Просто ми ще не готові. Звичайно, багато хто з наших партнерів невеликі партії відправляє в багато країн світу, але сама компанія цього не робить.

Я не кажу, що ми не будемо офіційно заходити в інші країни, це обов’язково станеться, але не зараз. На все свій час.

Зубну пасту ми теж плануємо виготовляти. Швидше за все, це буде вже наступного року

Олександр Мілютін неохоче говорить про цифри, навіть помітно нервує, коли мова заходить про доходи й обсяги продажу. Апелює до того, що бренд і так успішний, то навіщо озвучувати цю інформацію. Але про рентабельність нам вдається дізнатись.

— З якою рентабельністю працюєте зараз?

— Середня рентабельність усієї продукції — 20%. Ми могли б заробляти набагато більше, але через те, що всі інгредієнти натуральні, наша продукція має високу собівартість.  

Фото: Олександр Роженюк

— Чи готові ви до залучення інвестора у ваш бізнес?

— Ні, не готові й не плануємо. Важливо розвиватись так, щоб не бути залежним від людей, які інвестували кошти. Кредити у банках брати можемо, але тільки в таких розмірах, які реально спроможні повернути без великого ризику для бізнесу.

— Які ваші плани на найближчі два-три роки?

— Я бачу два нові заводи. Один з них буде називатись «Green Max», на ньому виготовлятимуться побутова хімія та косметика (на двох поверхах). А на другому заводі вироблятимуться фітокомплекси CHOICE і «Добра їжа». Ми вже придбали для цього 1,6 га землі під Києвом.

— Які ваші життєві принципи?

— Перший — вчиняй так, як би ти хотів, щоб вчиняли з тобою.

Другий — чесність, порядність, совість.

Третій — якщо щось знаєш чи вмієш, поділись з іншим, допоможи йому.

А ще в мене алергія на нероб. Якщо в тебе немає грошей, іди і працюй — вакансій зараз безліч. Не хочеш працювати на когось — іди у мережевий маркетинг і заробляй, працюючи на себе! Це не важко і це реально. Тому якщо молода енергійна людина ниє і просить гроші, я не даю. В тебе є руки й ноги, іди і заробляй!

— Якщо повернутись назад на 14-15 років, що ви зробили б по-іншому?

— Нічого не зробив би по-іншому. Зробив би все так само. І правильно, як з’ясувалось згодом.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram