Думки
15 Квітня 2019
983

Олександр Комаров: Я не очікую швидкого приходу 5G у наше життя

Президент компанії “Київстар” про нові стандарти зв’язку, фактори впливу та “Жигулі”

Фото: сторінка Олександра Комарова в Facebook

Сьогодні в Україні вже достатньо велике проникнення пристроїв, що підтримують LTE, і, враховуючи ступінь готовності ринку, повернення інвестицій відбувається достатньо швидко. У США стандарт LTE з’явився у 2011 році, та у колег, які запускали все це у Америці, все відбувалося набагато повільніше.

Ми, як компанія, поки що знаходимося у фазі активного будівництва мережі 4G, якраз виходимо на пік. Зараз ми покриваємо приблизно 52-53% населення країни і хочемо вийти на цифру 70% плюс до кінця цього року. Це дуже швидкі темпи. Але, зрозуміло, що ми знаходимося десь в кінці світової черги з розгортання мережі LTE.

Я не очікую дуже швидкого приходу 5G у наше життя. У моєму розумінні так виглядає об’єктивна реальність. І тут існує цілий ряд факторів. Найперше, як би там не було, технологію фактично щойно сертифікували і вона знаходиться на початковій фазі свого розвитку. Проте він буде достатньо швидким, адже багато в чому це питання “підігрівається” виробниками обладнання, десь конкуренцією, десь державою.

До речі, якраз у розвитку стандарту 5G активну роль відіграє держава, коли цей процес стає частиною інноваційного стратегічного порядку денного країни. Це дуже яскраво видно у Китаї. Близький для мене приклад — Казахстан, де у державній програмі “Digital Казахстан” записано, що перша мережа 5G буде запущена у 2021 році. Я не розумію поки що масштабів. Можливо, це буде одне місто, можливо, вони формально відзвітують про запуск. Але мережа стовідсотково буде запущена. Адже у Казахстані з виконавчою дисципліною все дуже добре.

Для України я вбачаю еволюційний горизонт. Це означає, що ми маємо дуже великий потенціал розвитку 4G. На сьогодні ми вже можемо забезпечити, наприклад, у такому бізнес-центрі як Unit City, швидкість 500 мегабіт і вище. Головне, щоб інвестиції у це окупилися. Стандарт LTE теоретично підтримує швидкості до 1 гігабіта. Тому ми здатні забезпечити швидкості, про які говорять у контексті 5G, і у 4G. Хоча, можливо не у широкому покритті, а ситуативно, у певних кластерах.

Якщо вже говорити про швидкість, мені здається, що найбільш шокуючим був перехід від 2G до 3G. У когось колись були “Жигулі”? Якщо ви пам’ятаєте ефект, коли після цього авто пересіли в іномарку, то це якраз був шок, який можна порівняти з переходом від 2G до 3G. А от коли ви пересідали з однієї іномарки на іншу, такого ефекту вже не було.

Щось схоже відбувається і зі стандартами. Ми перейшли до цифрового стандарту з 3G, у якого теж є певні технологічні обмеження, і надалі почались швидше інкрементальні інновації, покращення. Зрозуміло, пакетна передача даних у 4G й інші подібні речі були достатньо великими стрибками. Але основні елементи залишились незмінними.

По-перше – це ефективність утилізації спектру, ключовий момент у якому відрізняються технології 3G, 4G, 5G. По-друге – це швидкість. По-третє, у 5G дуже важливим моментом буде затримка сигналу, яка має значення для певних додатків. Наприклад, коли ми говоримо про “розумні” авто, затримка – це ключова історія. Також важлива ємність, тобто на вищих швидкостях ми зможемо обслуговувати більшу кількість абонентів.

У моєму розумінні, для запуску 5G в Україні мають скластися докупи кілька факторів. Перший і, напевно, найважливіший, готовність держави розвивати інноваційний порядок денний і дати операторам можливість розвиватися. Як приклад – технологічна нейтральність. Можна давати ще більше швидкості на 4G, але в оператора стандарт LTE працює лише у частині виділеного діапазону спектру. Тобто, ми маємо штучні обмеження.

Другий момент – це ринок. Все ж у нас дуже погане середовище, щоб бути піонером у якихось інноваціях. Ринок бідний, на ньому дуже низький середній ARPU, кейси рахувати достатньо важко. Тому я думаю, що для нас горизонт розвитку 5G – кілька років, коли ми отримаємо перші елементи мережі. І тут гарним прикладом будуть проекти на кшталт UNIT.City. Якщо цей проект буде розвиватися і це буде достатньо інноваційна історія, напевно, правильно буде покривати 5G такі конгломерати, де можна давати людям експериментувати та розвивати на базі цього стандарту якісь нові додатки та нові юзкейси – що? Як замінити на нормальне слово?

До речі, якраз із юзкейсами у контексті 5G існує глобальна фундаментальна проблема. Реальних, великих, ємних прикладів поки що немає. Стандарт став реальністю. За один рік зроблено дуже багато: є обладнання для операторів і користувачів, стандарт повністю сертифікований, є все. Але насправді готовності прийти до клієнтів з новими сервісами поки що не дуже багато.

Так, говорять про 4K-телебачення, про “розумні” авто. Але найпоказовіший практичний приклад – це заміна широкосмугового дротового інтернету на широкосмуговий мобільний доступ. Напевно, це найбільш реальне застосування. Принаймні, американські оператори 5G виходять на ринок саме з цією ідеєю.

Записано під час презентації Deloitte TMT Predictions 2019

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram