Думки
25 Жовтня 2021
1 998

Олег Цивінський: Наступний етап для криптовалюти

Білорусько-американський економіст, професор економіки в Єльському університеті — про те, що чекає у майбутньому на криптовалюту

Цей “мейнстримінг” блокчейну знаменує собою завершення першого етапу розвитку технології. Тепер, за допомогою регуляторів в низці країн, криптовалюта вступає в наступний етап своєї еволюції: стає інвестиційним активом.

Регулятори всього світу вживають жорстких заходів щодо криптовалюти. Китай їх заборонив. Сполучені Штати розглядають низку заходів, спрямованих на їх стримування. Банк Англії розробляє вимоги до капіталу для фінансових установ, які їх тримають. Але регулювання не тільки не означає катастрофу для криптоіндустрії, а й має життєво важливе значення для її довгострокових перспектив.

Розвиток крипторинка розпочався з того, що краще за все можна описати як етап “інновації продукту”. Технологія блокчейну дозволила людям підійти до старих питань (Що таке гроші? Як можна створювати й цінувати мистецтво?) по-новому. Це призвело до появи дуже помітних додатків, таких як віртуальні валюти й токенізовані твори мистецтва. Але він також дозволив впровадити менш привабливі інновації в широкому діапазоні сфер, від відстеження контейнерних перевезень до поліпшення цілісності медичних записів.

Чи буде вплив блокчейну революційним? Це залежить від того, що ви вважаєте “революцією”. Роберт Гордон з Північно-Західного університету, наприклад, ставить собі питання, чи буде вплив останніх технологічних інновацій настільки ж далекосяжним, як вплив попередніх досягнень. Чи виявляться смартфони такими ж важливими, як електрика? Чи буде електронна комерція настільки ж конверсійна, як парова сила? Чи можна порівняти вплив Інтернету з впливом радіо і телеграфу?

Революційний чи ні, блокчейн, безсумнівно, вплине на безліч традиційних галузей, оскільки він стимулює створення нових компаній, продуктів і додатків. Фактично, це вже відбувається. Цей “мейнстримінг” додатків блокчейн знаменує собою завершення першого етапу розвитку технології.

Тепер криптовалюта вступає в наступний етап своєї еволюції: стає інвестиційним активом. Безумовно, криптовалюта вже є активом з ринковою капіталізацією близько $2 трлн. Але це ринок, затьмарений шахрайством, скандалами, інсайдерською торгівлею, схемами накачування і скидання та іншою тіньовою або незаконною діяльністю.

Це стосується навіть самих “безпечних” криптовалют, стейблкоїнів, які повинні бути забезпечені твердою валютою. Фактично, Гері Б. Гортон, мій колега з Єльського університету, і Джеффрі Чжан, член Ради керуючих Федеральною резервною системою США, порівнюють стейблкоїни з приватними банкнотами, які були в обігу в “еру вільного банківського обслуговування” Америки, з 1837 до 1862 року, коли будь-який банк міг випускати власну валюту. При відсутності або відсутності обмежень приватні гроші були схильні до різких коливань цін і паніці.

Якщо стейблкоїни практично не регулюються, інша частина крипторинка — це Дикий Захід. Це, мабуть, найбільш серйозна перешкода на шляху розвитку індустрії криптовалюти. Чіткі правила гри необхідні, якщо галузь хоче залучити значні інституційні гроші.

Нині великі інституційні інвестори або ухиляються від цього сектора, або бавляться ним у “режимі венчурного капіталу”, інвестуючи на рівні окремих компаній. Якщо вони хочуть почати розглядати криптовалюту як альтернативний клас активів, таких як фіатна валюта, товари або деривативи, необхідно виконати три умови.

По-перше, повинні бути чисті й надійні дані. Тут ринок криптовалюти домігся важливих успіхів. Хоча фінансова інформація залишається недосконалою і неповною, багато постачальників даних зараз виходять за межі даних про ціни, принаймні, для найбільших криптовалют. Ключові гравці в традиційному фінансовому секторі, такі як S&P Dow Jones з його портфелем індексів цифрового ринку, забезпечують важливий методологічний орієнтир для побудови таких даних і забезпечення їх достовірності.

По-друге, нам потрібні дослідження, які допоможуть глибше зрозуміти криптовалюту як клас активів. Академічні дослідження послужили основою для створення низки нових класів активів, таких як похідні фінансові інструменти та індексні фонди, не кажучи вже про такі інвестиційні підходи, як факторне інвестування. Зараз в криптовалюті спостерігається важливий прогрес.

Наприклад, Вілл Конг з Корнелла, Е Лі з Університету штату Огайо і Нен Ван з Колумбії розробили теоретичні моделі, що дозволяють оцінювати криптовалюту. Майкл Сокін з Техаського університету і Вей Сюн з Прінстона зробили те саме. Юкун Лю з Університету Рочестера, Сі Ву з Каліфорнійського університету в Берклі вивчили криптовалюту з точки зору емпіричного ціноутворення на активи й дійшли висновку, що їх можна аналізувати за допомогою звичайних фінансових інструментів і вони повинні бути частиною портфеля інвесторів.

Третя умова — наявність надійної нормативно-правової бази. У нинішньому вигляді така структура залишається на стадії становлення, не останньою чергою тому, що регулювання криптовалюти є серйозною проблемою. Деякі з них концептуальні й вимагають розробки нових теорій або модифікації існуючих у бухгалтерському обліку та праві. Інші практичні: наприклад, хоча записи всіх транзакцій є загальнодоступними, особистості сторін, які здійснюють операції, встановити важко або неможливо. І практично всі ці міркування мають глобальний характер, а це означає, що регулюючим органам у більшості великих країн необхідно буде координувати свої зусилля з нагляду, не стримуючи інновацій.

Як тільки ці проблеми будуть подолані й буде створена ефективна нормативно-правова база, криптовалюта зросте. За захоплюючими, важкими для експериментів “підлітковими роками” піде створення більш передбачуваної версії криптовалютного ринку, на якому криптовалюта є надійним класом активів.

Джерело: Project Syndicate

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram