Новини
19 Травня 2022
499

Олаф Шольц виступив на захист постачань Україні важких озброєнь

Тим часом США зволікає з поставками Україні новітніх РСЗВ 

19 травня у своїй промові у бундестазі, канцлер ФРН Олаф Шольц виступив на захист постачань Україні важкого озброєння.

“Допомагати в обороні країни, яка зазнала жорстокого нападу, — у цьому немає ескалації. Це внесок у відбиття нападу і тим самим якнайшвидше припинення насильства”, — заявив він.

За словами глави німецького уряду, він, як і інші, відчуває занепокоєння у зв’язку з війною, що триває в Україні. “Всіх нас об’єднує спільна мета — не дозволити росії перемогти у цій війні. Україна має вистояти”, — наголосив він.

Шольц відкинув спроби росії нав’язати Україні мир на своїх умовах. “Жодного продиктованого миру не буде, тому що українці його не приймуть, і ми теж”, — заявив він. “Тільки коли президент рф путін зрозуміє, що він не зможе зламати Україну, “він буде готовий серйозно вести переговори про мир”, а для цього важливо зміцнювати обороноздатність Києва”, — додав він.

Шольц також зазначив, що його уряд підтримує Україну, зокрема у сфері оборони — “обдумано, виважено і в тісній координації на міжнародному рівні”. Німеччина також буде продовжувати підтримувати Україну, зокрема у вигляді санкцій проти рф, прийманні українських біженців та економічній допомозі.

Олаф Шольц також підтримав ідею створення Європейського фонду солідарності щодо відновлення України. “Сподіваюся, рано чи пізно війна закінчиться, і вже зараз зрозуміло одне: відновлення зруйнованої інфраструктури, пожвавлення української економіки — все це коштуватиме мільярди”, — заявив він. Тому, на його думку, Брюссель уже зараз має розпочати підготовчу роботу щодо створення фонду солідарності на підставі внесків ЄС та міжнародних партнерів.

У своїй промові Шольц торкнувся теми можливого вступу України до Євросоюзу та відповіді на відповідну заявку Києва, закликавши не чекати швидких рішень у цьому зв’язку. Він підтримав при цьому президента Франції Емманюеля Макрона, який вважає, що це “не питання кількох місяців чи кількох років”. З міркувань справедливості щодо інших кандидатів на вступ до ЄС не слід скорочувати шлях євроінтеграції, зазначив канцлер ФРН.

Тим часом Байден не відправляє Києву американські РСЗВ через можливу реакцію РФ. У Білому домі зволікають із наданням Україні американських реактивних систем залпового вогню, вважаючи, що кремль може розцінити це як ескалацію конфлікту.

Протягом кількох місяців українські офіційні особи просили США надати РСЗВ — зброю, яка має вирішальне значення у російській перевазі у боях важкої артилерії на Донбасі. Але у Білому домі побоюються, що ця зброя може бути використана для завдання ударів по території рф, що призведе до розширення та затягування військового конфлікту.

Представник адміністрації Байдена зазначив, що США та Україна продовжують “активно обговорювати” питання надання зброї, і пояснив, що не все, про що просить Київ, може бути надіслано швидко. “Ми маємо схвалювати рішення про те, які системи зброї забезпечать найбільшу віддачу”, — додав неназваний чиновник.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram