Новини
21 Лютого 2022
465

Офіс президента: Нафтогаз готує довгостроковий контракт на закупівлю газу

Росії серед потенційних постачальників немає

НАК “Нафтогаз України” планує повернутися до практики довгострокових контрактів на закупівлю газу. Про це заявив заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма в інтерв’ю РБК-Україна.

“Найближчі місяць-два буде остаточно узгоджена стратегія із закупівлі газу й НАК складе збалансований портфель довгострокових і спотових контрактів, причому, з надзвичайно різних джерел”, — наголосив Шурма.

І додав, що перемовини проводяться з різними постачальниками, але Росії серед них нема.

Як розповів минулого тижня прем’єр-міністр Денис Шмигаль, з початку лютого 2022 року Нафтогаз України імпортував 176 млн куб. м газу (станом на 18 лютого), а до кінця квітня планує імпортувати 1,1 млрд. Водночас газ купується на спотовому ринку.

У 2009 році Нафтогаз уклав із Газпромом десятирічний контракт на імпорт російського газу. Як пише Ліга.Бізнес, його умови швидко стали невигідними, оскільки Україна повинна була сплачувати щорічне використання 41,6 млрд куб. м газу, незалежно від обсягів фактичного споживання.

Після початку російсько-української війни 2014 року Нафтогаз подав позов до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, а в листопаді 2015-го Україна відмовилась від закупівлі російського газу через завищену ціну.

У грудні 2017 року Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення, за яким принцип “бери-або-плати” було збережено, але мінімальні обсяги постачання газу значно скоротились — до 4-5 млрд куб. м на рік. “Це не призвело до відновлення постачання російського газу: Газпром відмовився постачати його до України та направив Нафтогазу повідомлення про початок процедури розірвання контракту”, — зазначає видання.

Нагадаємо, на початку лютого Fitch Ratings понизило прогноз рейтингу “B” “Нафтогазу” до стабільного. Ризики зовнішнього фінансування агентство пояснило низкою причин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram