Новини
28 Січня 2019
815

Облгази заборгували майже 60 млрд грн

Цих коштів вистачило б на модернізацію газотранспортної системи України

Загальний борг постачальників газу для населення компаній (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» становить близько 60 млрд грн. чого вистачило б для масштабної модернізації ГТС.

«Станом на початок 2019 р. облгази наростили борги перед «Укртрансгазом» за послуги балансування до 30,4 млрд грн. На ту саму дату пов’язані з ними газзбути – збільшили борг перед «Нафтогазом» до 29,3 млрд грн, загалом – близько 60 млрд грн», повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

За словами Андрія Коболєва, цих коштів вистачило б на те, щоб повністю профінансувати десятирічну програму модернізації газотранспортної системи України.

«Нафтогаз» створив три дочірні компанії для поставок газу безпосередньо промисловості, теплокомуненерго і населенню, виключаючи з ланцюжка поставок облгази. А точніше: комерційним клієнтам – газ поставлятиме «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», населенню – «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» (ЦПК), теплокомуненерго – «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Тепло».

Послуги балансування ГТС – це діяльність «Укртрансгазу», метою якої є забезпечення стабільної та прогнозованої роботи системи. Оператор збирає заявки від видобувних та розподільчих компаній і споживачів про обсяги видобутого, транспортованого і споживаного газу. На основі цих даних складається прогноз щодо роботи ГТС (баланс). У разі відхилень фактичних показників від прогнозу (виникнення небалансу) оператор ГТС бере на себе функцію по його усуненню. Наприклад, якщо це необхідно він може підняти газ з підземних сховищ. Після виконання послуги з балансування системи, «Укртрансгаз» виставляє компанії, з вини якої виник небаланс, рахунок на оплату вартості таких послуг, передає УНІАН.

«Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. До того ж компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн Європейського Союзу.

У власності НАК «Нафтогаз України» 100% акцій «Укртрансгазу».

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram