Новини
22 Жовтня 2019
976

Невизначеність Великобританії щодо Brexit сколихнула європейські фондові ринки

Фунт стерлінгів зміцнюється, ринок акцій стабілізується, у лідерах зростання – акції банків 

Фондові індекси країн Західної Європи помірно зростають на фоні невизначеності, що зберігається навколо виходу Великобританії з Європейського союзу (Brexit), повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, в понеділок зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 виріс на 0,29% і склав 392,98 пункти.

У свою чергу британський індекс FTSE 100 піднявся на 0,02%, німецький DAX – на 0,51%, французький CAC 40 – на 0,03%. Іспанський I індикатор X 35 й італійський FTSE MIB додали 0,37% і 0,31% відповідно.

Як зазначає видання, слухання в Палаті громад, на яких депутати повинні були винести вердикт за оновленою та узгодженою прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном з ЄС угодою щодо виходу країни з блоку, ознаменувалися жорстким протистоянням парламентаріїв і прем’єра.

“У той час як Джонсон наполягав на тому, що всіма силами 31 жовтня домагатиметься виходу Великобританії з ЄС, депутати зажадали аби він потребував від Брюсселя відстрочку”, – йдеться у повідомленні.

Поправку, відому як “поправка Летвіна” (запропонував її член Палати громад Олівер Летвін), схвалили 322 депутати, проти висловилися 306 осіб.

Також зазначається, що голова Європейської ради Дональд Туск отримав листа з проханням британської сторони перенести Brexit. Тому він оголосив, що розпочинає консультації з лідерами країн ЄС.

“Запит щодо відстрочки щойно надійшов. Тепер я почну консультації з лідерами країн ЄС щодо того, як реагувати”, – написав Туск на своїй сторінці в Twitter.

Фунт стерлінгів зміцнився, відігравши понесені раніше втрати, а британський ринок акцій стабілізувався на фоні сподівань на те, що Великобританії вдасться уникнути виходу з Євросоюзу без угоди, пише MarketWatch.

У лідерах зростання опинилися акції банків. Так, ціна паперів Barclays Plc зросла на 0,6%, Lloyds Banking Group Plc – на 2,5%.

Папери Wirecard підскочили на 7,6%, після того як німецька фінтех-компанія повідомила, що доручила KPMG провести незалежну перевірку в компанії на фоні звинувачень у порушенні правил бухгалтерського обліку.

Котирування акцій британського сервісу замовлення їжі Just Eat Plc дорожчають на 6,9%, оскільки компанія відзвітувала про зростання виторгу в III кв 2019 року й підтвердила прогноз на рік в цілому.

Ринкова вартість страхової компанії Prudential Plc знизилась на 8,2% на фоні новин щодо завершення процесу виділення її британського підрозділу M&G в окремий бізнес.

А капіталізація Micro Focus International знизилася на 5,8% після того, як канадський розробник програмного забезпечення Open Text Corp. повідомив, що не розглядає можливості придбання британського виробника програмного забезпечення.

Раніше Investory News писали, що британська економіка через своє рішення вийти із Європейського союзу в середині 2016-го щотижня втрачає близько £600 млн ($785 млн) й відстає від інших країн з розвиненою економікою, оскільки подібна невизначеність стоїть на заваді інвестицій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram