Бiзнес
8 Січня 2019
934

Непрактичний блокчейн: у чому засумнівались експерти McKinsey

Експерти відомої консалтингової компанії вважають, що існує мало доказів, які підтверджують практичне використання блокчейна

У публікації, авторами якої є три партнера McKinsey, відзначається, що доказів, які підтверджують практичне використання блокчейна, не так вже й багато. Вони пояснюють, що до цих пір блокчейну так і не вдалося змінити правила гри, на що багато хто розраховував. «Якщо брати до уваги кількість витрачених грошей і часу, можна говорити про те, що досягнуто мало серйозних результатів», – йдеться у матеріалі.

Крім того, зазначається, що нерівномірний розвиток блокчейна насправді не викликає подиву, оскільки технологія молода і є відносно нестабільною, дорогою і складною. У публікації згадується гіпотеза життєвого циклу, яка передбачає проходження продуктом чотирьох етапів еволюції: новаторство, зростання, зрілість, занепад.

 

Очікується, що на другому етапі продукт повинен досягти успіху. Однак, як стверджується в публікації, для багатьох блокчейнів цей етап так і не настав. Крім того, в публікації згадується принцип, який отримав назву «лезо Оккама», згідно з яким найпростіші рішення, як правило, вважаються найкращими, чого, на думку представників McKinsey, не скажеш про блокчейн, зокрема, про його використанні для здійснення платежів.

У той же час в McKinsey вважають, що блокчейн має практичне значення в нішевих додатках, модернізації, є способом продемонструвати здатність до введення нововведень. Автори також відзначили, що блокчейн корисний при передачі прав власності від корпорацій до споживачів.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram