Новини
2 Листопада 2021
772

Неочікуваний G-20: Активісти розкритикували політиків за бездіяльність у боротьбі зі зміною клімату

Попереду конференція COP26 у Глазго — там мета в 1,5°C може бути збережена

Світові лідери на саміті G-20 визнали, що будуть необхідні “конструктивні та ефективні дії” для пом’якшення наслідків кліматичної кризи, але не зобов’язалися досягти нульових викидів вуглецю до встановленої дати, повідомляє CNBC.

ДО G-20 входить 19 країн та Євросоюз, на які припадає близько 80% викидів парникових газів у всьому світі.

Виконавчий директор Greenpeace International Дженніфер Морган зазначила, що заява лідерів держав “була слабкою, позбавленою як амбіцій, так і бачення, й просто не відповідала моменту”, — пише видання.

Саміт G-20 пройшов у Римі цими вихідними перед Конференцією ООН зі зміни клімату COP26, яка відбудеться в Глазго. Морган закликала політиків “різко скоротити викиди саме зараз, щоб залишатися на рівні 1,5°C”.

У межах Паризької угоди 2015 року майже 200 країн погодилися докладати зусиль для обмеження глобального потепління до 1,5°C. Хоча в заяві G-20 йшлося, що уряди “залишаються прихильними” до Паризької угоди, інші деталі були розпливчасті.

“Ми усвідомлюємо, що наслідки зміни клімату за 1,5°C набагато нижчі, ніж за 2°C. Підтримка 1,5°C вимагатиме конструктивних та ефективних дій і прихильності всіх країн”, — йдеться у заяві.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, схоже, також розчарований результатами саміту G-20: “Хоча я вітаю відданість G20 глобальним рішенням, я залишаю Рим із нездійсненими надіями — але принаймні вони не поховані. Попереду конференція COP26 у Глазго, яка може зберегти мету в 1,5°C і виконати обіцянки щодо фінансів та адаптації людей і планети”.

Некомерційна організація Global Citizen розкритикувала G-20 за “банальність” і відсутність дій. Президент Open Society Foundations і колишній заступник генерального секретаря ООН Марк Меллок Браун прокоментував CNBC: “G-20 дуже розчарувала з ключових питань, таких як вугілля. Не було представлено конкретних кількісних цілей, на які люди сподівалися”.

Президент США Джо Байден, своєю чергою, розкритикував Росію та Китай, які, за його словами, “переважно ніяк себе не проявили у питаннях боротьби зі зміною клімату”.

За даними Carbon Brief, США, Китай та Росія визнані історичними лідерами з викидів вуглецю. Голова КНР Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін не будуть присутні на COP26.

Байден зазначив, що на саміті G-20 було проведено “серію надзвичайно продуктивних зустрічей”. І додав: “Ми досягли значного прогресу, але ще багато чого потрібно зробити”.

Раніше Investory News писали, що Єврокомісія створить 11 промислових партнерств для розв’язання проблем клімату. Обсяг фінансування запланованого проєкту становитиме €22 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram