Новини
9 Листопада 2021
602

Небанківські установи розкриватимуть більше інформації для клієнтів

Національний банк України ухвалив нове положення

Національний банк України (НБУ) вимагатиме від небанківських фінансових установ розкривати більше інформації клієнтам, йдеться у повідомленні регулятора.

Зазначається, що розширено та конкретизовано обсяг інформації, що підлягає розкриттю учасниками ринку небанківських фінансових послуг, а також удосконалено порядок її розкриття.

Крім того, Нацбанк установив вимоги до розкриття даних на вебсайтах фінустанов та в місцях надання послуг клієнтам. “Відповідні вимоги поширюватимуться на учасників ринку небанківських фінансових послуг протягом усього строку перебування в Державному реєстрі фінансових установ”, — йдеться у повідомленні.

Так, надавачі небанківських фінансових послуг розкриватимуть власні реєстраційні дані, умови та порядок діяльності, перелік власних вебсайтів. Також у відкритому доступі буде інформація щодо відокремлених підрозділів та переліку осіб, які надають посередницькі послуги.

Обов’язковою для розкриття лишатиметься бухгалтерська інформація — оприлюднюватиметься річна фінансова та консолідована фінансова звітність, підтверджена незалежними аудитором, разом із його звітом.

Розміщуючи інформацію в публічному доступі, надавачі небанківських фінансових послуг керуватимуться чітко встановленими правилами. “Так, інформація повинна бути актуальною, не вводити клієнтів в оману, а її пошук має бути простим”, — наголосили в НБУ.

Зміни вносяться Положенням про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 5 листопада 2021 року №114. Документ набуває чинності з 10 листопада 2021 року.

“Нове положення надасть змогу клієнтам отримати всю необхідну інформацію про фінансову установу, отже, прийняти виважене рішення про співпрацю”, — зазначили в Нацбанку.

Раніше Investory News писали, що НБУ визначився з контролем над банками щодо дотримання законодавства у сфері фінпослуг. Процедура здійснюватиметься через інспекційні перевірки та безвиїзний нагляд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram