Новини
16 Квітня 2019
1 955

Не тільки в Україні: Середній клас біднішає

За останні 30 років доходи середнього класу росли на 10% менше, ніж доходи багатіїв 

За останні 30 років кількість домогосподарств, які належать до середнього класу і мають дохід від 75% до 200% медіанного по країні, скоротилася на 3%. Так, в середині 80-х років їх було 64% в середньому по країнам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). А у середині 2010 років кількість скоротилася до 61%, йдеться у доповіді ОЕСР про становище середнього класу.

Відсоток середнього класу у різних країнах сильно відрізняється. Наприклад, у США і Росії до нього зараховують 50% населення, в Мексиці і Бразилії – менше половини, а в Норвегії і Ісландії – близько 70%.

“Сукупний дохід середнього класу 30 років тому був в чотири рази більше, ніж у заможних людей, а тепер – всього в три. До цієї категорії тоді відносилося 70% 20-річних бебі-бумерів. Серед міленіалів (покоління, що народилося у період з 1981 по 1994-2000 роки) до середнього класу зараховують всього 60%”, – йдеться у дослідженні.

Протягом останніх 30 років доходи середнього класу росли на 10% менше, ніж доходи найбагатших людей в світі. Ціни ж, в тому числі і на житло, збільшувалися в три рази швидше, ніж попередні два десятиліття.

“20% представників середнього класу витрачають більше, ніж заробляють. Вони ж набагато частіше, ніж бідні і багаті люди, сидять в боргах. При цьому багато людей ризикують залишитися без роботи: кожен шостий працівник може її втратити через автоматизацію праці”, – зазначається у доповіді.

Нагадаємо, українці задекларували 24 млрд грн своїх доходів – 197% від суми, яка була станом на 1 квітня у 2018 року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram