Новини
30 Квітня 2021
622

НБУ: У першому кварталі українські банки заробили майже 11 мільярдів гривень

П’ять найприбутковіших установ сформували 57% прибутку

Протягом січня-березня 2021 року банки отримали 10,9 млрд грн чистого прибутку, що на 32% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли банківський сектор заробив понад 16 млрд грн. Водночас це істотно більше, ніж попереднього кварталу, коли чистий фінансовий результат банків становив 2,1 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні Національного банку України (НБУ).

Зазначається, що основним чинником, який стримував зростання прибутковості сектору у першому кварталі, стала зміна справедливої вартості цінних паперів. Сукупний результат від операцій купівлі-продажу та переоцінки становив “мінус” 5,1 млрд грн, проти позитивного результату у 7,7 млрд грн першого кварталу 2020 року.

Водночас обсяги сформованих банками резервів під очікувані збитки у січні-березні зменшилися на 58,3% р/р до 2 млрд грн. Для порівняння — 2020 року банки за аналогічний період сформували резерви на 4,7 млрд грн.

Поступове відновлення попиту на банківські послуги за тривалого зниження вартості фондування позитивно позначилися на процентних доходах банків. Чистий процентний дохід у річному вимірі збільшився на 21,9% проти з 6,8% р/р торік.

Зростання безготівкових операцій дозволило збільшити чистий комісійний дохід за січень-березень на 15,1% р/р, за аналогічний період 2020 року він зріс на 7,9% р/р. “Обсяги чистих процентних та комісійних доходів сьогодні є достатніми для покриття адміністративних витрат більшості банків”, — йдеться у повідомленні.

Станом на 1 квітня 2021 року з 73 платоспроможних банків 66 були прибутковими, збитки отримали лише 7 банків на загальну суму 0,1 млрд грн.

Прибуток сектору став менш концентрованим: п’ять найприбутковіших банків сформували 57% прибутку, якщо порівнювати з 83% за підсумками 2020 року.

Раніше Investory News писали, що банки державного сектору у третьому кварталі 2020 року отримали прибуток обсягом 24,5 млрд грн, що на 19% або на 5,8 млрд грн менше, ніж за відповідний період минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram