Новини
29 Липня 2022
538

НБУ: Що буде з економікою, якщо війна триватиме у 2023 році

Регулятор прогнозує, що ВВП країни може впасти до 34,5%

Національний банк України (НБУ) опублікував новий інфляційний прогноз, в базовий сценарій якого закладається повноцінне відновлення морського експорту та суттєве зниження ризиків безпеки у 2023 році. Але НБУ також спробував спрогнозувати, що станеться з економікою, якщо війна продовжуватиметься з високою інтенсивністю весь 2023 рік, а порти не відновлять нормальну роботу, повідомляє Liga.

У такому разі економічна активність залишатиметься пригніченою до кінця 2023 року.

Український ВВП тоді впаде дедалі більше — до 34,5% (замість 33,4%) у 2022 році. А відновлення буде повільніше — 2,0% у 2023 році та 5,6% у 2024 році (замість 5,5% та 4,9% відповідно).

“Окрім прямих соціально-економічних втрат, більш тривалий період військових дій суттєво погіршить споживчі настрої населення, негативно позначиться на намірах громадян, що поїхали, повернутися з-за кордону, чим стримуватиме споживчу активність наступного року. Інвестиційна діяльність у цей період також буде пригнічена і буде перебувати насамперед у відновленні найбільш критичної інфраструктури як для суспільних потреб, так і для діяльності приватного бізнесу”, — прогнозує НБУ.

За такого сценарію експорт товарів, насамперед зерна та металургійної продукції, буде значно меншим, ніж у базовому сценарії.

Фінансові проблеми аграріїв призведуть до скорочення посівних площ, а відповідно — зменшення врожаїв у 2023-2024 роках.

Скорочення безробіття та зростання зарплат за такого сценарію затримається до 2024 року.

Інфляція повернеться до цільового рівня набагато пізніше, ніж очікується зараз, тобто пізніше 2024 року.

Золотовалютні резерви у 2023 році за умови продовження бойових дій скоротяться сильніше і будуть нижчими за три місяці майбутнього імпорту. Чистий відтік валюти з країни триватиме два роки поспіль, що спричинить значний тиск на обмінний курс гривні.

Нагадаємо, що збитки українського телеком-ринку сягнули $2,6 мільярда. Чверть усіх інтернет-мереж країни зазнали руйнувань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram