Новини
1 Лютого 2019
1 039

НБУ оштрафував банк Сергія Тігіпко на 14 млн грн

Окремі клієнти Універсал банку і їхні контрагенти фігурують в кримінальних процесах як підприємства, що мають ознаки фіктивності

Національний банк України наклав штраф на Універсал Банк (Київ) в розмірі 14,38 млн грн за вчинення ризикової діяльності в сфері фінансового моніторингу на загальну суму близько 2,8 млрд грн., повідомляє “Інтерфакс-Україна” с посиланням на прес-службу НБУ.

Нацбанк також виніс відносно банку письмове застереження за порушення вимог щодо ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів і за невиконання обов’язку відмовитися від обслуговування клієнтів.

За даними НБУ, “Універсал банк” проводив клієнтам фінансові операції з переказу коштів, які містять ознаки так званого “відмивання” майже у 2,8 млрд грн. При цьому основний обсяг зазначених операцій припадав на період з червня 2016 р. по травень 2017 р.

“Ці операції проводилися, зокрема, на підставі документів, що містять недостовірну інформацію або при відсутності будь-яких підтверджуючих документів. Вони проводилися з метою перерозподілу фінансових потоків, отриманих від контрагентів за один вид товарів (послуг) для подальшого перерахування іншим контрагентам за зовсім інші товари (послуги)”, – зазначає Нацбанк.

До того ж, “Універсал Банк” продовжував обслуговувати тих клієнтів, у відношенні яких прийняв рішення про припинення з ними ділових відносин. Цим клієнтам встановлено занадто високий ризик, протягом місяця яким були проведені фінансові операції на загальну суму близько 266 млн грн.

Крім того, окремі клієнти банку і їхні контрагенти фігурують в кримінальних процесах як підприємства, що мають ознаки фіктивності, та як учасники незаконної діяльності, пов’язаної з виведенням готівки, наданням послуг з мінімізації податкових зобов’язань та конвертацією грошових коштів, пособництві в ухилянні від сплати податків, незаконне виведенню безготівкових коштів.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram