Новини
15 Листопада 2019
831

НБУ: Олег Бахматюк заборгував державі майже 30 мільярдів гривень

Заборгованість бізнесмена перед державою більша, ніж передбачені кошти на ліки для українців у Держбюджеті-2020

Колишній власник “VAB Банку” та банку “Фінансова ініціатива” Олег Бахматюк винен державі 29,3 млрд грн, повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ) на сторінці у Facebook.

“Заборгованість Бахматюка перед державою більша, ніж передбачені кошти на ліки для українців у Держбюджеті-2020”, — зазначили в НБУ.

Зазначається також, що сума боргу складається з:

• 11 млрд грн — Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виплатив цю суму вкладникам двох банків — “Фінансова ініціатива” та “ВіЕйБі Банку”, власником яких був Бахматюк;

• 10,6 млрд грн — Національному банку за кредитами рефінансування, виданим згаданим банкам;

• 7,7 млрд грн — трьом державним банкам.

“Щоб гарантувати повернення коштів за кредитами рефінансування, свого часу НБУ не лише домігся від О.Бахматюка офіційного визнання себе власником “Фінансової ініціативи” та “ВіЕйБі Банку”, але й вперше уклав з ним договір особистої поруки. Заборгованість О.Бахматюка перед НБУ забезпечена його особистими поруками про її погашення на загальну суму 8,6 млрд грн та майновими поруками його компаній”, — йдеться у повідомленні.

У НБУ нагадали, що заборгованість Бахматюка перед регулятором забезпечена його особистими поруками про її погашення на загальну суму 8,6 млрд грн та майновими поруками його компаній.

“Для того, щоб ці поруки перетворилися в реальне повернення коштів, НБУ подав проти нього та його компаній більше 50 позовів в суди. Однак навіть 19 перемог у судах не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде напрочуд кволо”, — додали в НБУ.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали сім осіб, яких підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн кредиту, виданого Нацбанком у 2014 р. ПАТ “ВіЕйБі Банк” (VAB банк) який належав Олегу Бахматюку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram