Новини
21 Вересня 2021
578

НБУ: Нове покоління системи електронних платежів запрацює з 20 серпня 2022 року

Для злагодженого переходу учасники СЕП зобов’язані цьогоріч до 31 жовтня підключитися до тестового стенда

Нове покоління системи електронних платежів Національного банку України (СЕП) — на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (24/7) запрацює з 20 серпня 2022 року. Про це йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

Крім того, завдяки впровадженню міжнародного стандарту ISO 20022 платіж збагатиться додатковою інформацією, а значну кількість процесів під час оброблення платежів можна буде автоматизувати.

“Осучаснення СЕП відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 дасть можливість модернізувати фінансову інфраструктуру, підвищити конкурентоспроможність України та сприятиме її інтеграції зі світовими ринками, що вже працюють за цим стандартом. Ми впевнені, що банківська система здатна успішно та вчасно перейти на цей новий стандарт і зробити його популярним та зручним як для клієнтів, так і для банків”, — зазначив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Терміни переходу на нове покоління СЕП визначені в постанові Правління НБУ від 16 вересня 2021 року № 93 “Про запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України”. Постанова поширюється на учасників СЕП — банки України, Державну казначейську службу України, Національний депозитарій України тощо.

Зокрема, для злагодженого переходу на модернізований режим роботи учасники СЕП зобов’язані до 31 жовтня 2021 року підключитися до тестового стенда (працює з 01 квітня цього року) для комплексного тестування взаємодії з осучасненим поколінням СЕП і до 20 серпня 2022 року внести зміни до регламентів роботи своїх систем автоматизації, формування балансів за день та іншої звітності.

Нагадаємо, Нацбанк розпочав масштабний соціальний проєкт у сфері фінансової грамотності, що передбачає створення Освітнього центру “Музей грошей”.

Раніше Investory News писали, що члени комітету монетарної політики НБУ одноголосно підтримали підвищення облікової ставки до 8,5%. Інфляційний розвиток в цілому відповідає базовим сценарієм липневого макропрогнозу регулятора.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram