Новини
8 Листопада 2022
309

НБУ: Міжнародні резерви у жовтні зросли на 5,5%

Основними причинами є надходження від міжнародних партнерів та зменшення чистого продажу валюти НБУ

Протягом жовтня міжнародні резерви України зросли на 5,5% до $25,24 млрд після падіння місяцем раніше, повідомляє пресслужба Національного банку.

Основними причинами зростання обсягу резервів регулятор називає стійкі надходження від міжнародних партнерів та скорочення чистого продажу валюти Національним банком.

Зокрема, у жовтні Україна отримала надійшло $4,2 млрд фінансової допомоги. Найбільші надходження отримано від ЄС ($1,95 млрд), Міжнародного валютного фонду ($1,3 млрд), Світового банку ($498,8 млн). Крім того, від розміщення внутрішніх валютних державних облігацій (ОВДП) уряд отримав ще $424,8 млн.

За обслуговування та погашення державного боргу у валюті уряд сплатив $684,1 млн, з яких $561,5 млн пішли на виплати за валютними ОВДП, $84,5 млн — за кредитом від Світового банку, а $38,1 млн — за боргом перед іншими міжнародними кредиторами. Також Україна виплатила $85,1 млн на користь МВФ.

Щодо міжбанку, НБУ минулого місяця продав $2,1 млрд валюти з резервів, а викупив до резервів $47,7 млн. Чистий продаж валюти у жовтні скоротився до $2,05 млрд.

Також на обсяги міжнародних резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У жовтні їхня вартість скоротилася на $33,2 млн.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,2 місяця поточного імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Нагадаємо, Уряд переглянув прогноз вартості долара на кінець 2023 року до 45,8 грн/$1, хоча ще два місяці тому прогнозований показник становив 50 грн за $1.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram