Новини
31 Липня 2020
892

НБУ: До кінця 2020 року держборг України зросте до 62%

За прогнозом регулятора ВВП знизиться на 6%, а от протягом наступних двох років навпаки – зросте на 4%

Національний банк України прогнозує, що у 2020 році державний та гарантований державою борг зросте до 62% ВВП, при тому, що станом на кінець 2019 року цей показник за оцінками Мінфіну становив 51,6% ВВП, про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.

“Головними факторами будуть значне нарощування дефіциту бюджету, падіння номінального ВВП, а також нижчий, ніж наприкінці минулого року, обмінний курс гривні”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що надалі показник знижуватиметься на 2–3 відсоткових пункти щороку “завдяки зростанню економіки, виваженій фіскальній політиці та низькій волатильності обмінного курсу”.

За оцінками НБУ, в ІІ кварталі падіння ВВП України прискорилося до 11% у річному вимірі (з 1,3% у І кварталі). Надалі воно може сповільнитися до 7,4% у ІІІ кварталі й 3,8% у IV кварталі.

“За підсумками 2020 року ВВП впаде на 6%, а в 2021 році (як і в 2022 році) зросте на 4%”, – йдеться у повідомленні.

Як констатує Нацбанк, основним чинником падіння економіки у ІІ кварталі стали повномасштабні карантинні обмеження на окремі види діяльності. Додатковий від`ємний внесок сформувало скорочення виробництва у сільському господарстві через пізніший початок жнив.

У НБУ додали, що разом зі зняттям основних обмежень уже з ІІІ кварталу економіка почала поступово відновлюватися на фоні м’якої фіскальної та монетарної політики.

“Проте відновлення буде нерівномірним за видами економічної діяльності. Сектор послуг, торгівля і транспорт, які найбільше постраждали від карантинних обмежень, частково відновляться вже у ІІІ кварталі. Однак ще тривалий час ці галузі не повернуться до докризового рівня, оскільки споживчі настрої населення залишатимуться пригніченими. Послуги з міжнародного пасажирського авіасполучення ще тривалий час будуть обмежені та повноцінно відновляться лише зі вщуханням пандемії у світі”, – зазначається у звіті.

Що стосується споживчої інфляції, то попри те, що у червні у річному вимірі показник прискорився до 2,4%, вона все ще перебувала за нижньою межею цільового діапазону 5% ± 1 в. п.

Так, базова інфляція коливалася на рівні близько 3.0% р/р. “Головним чинником прискорення інфляції наприкінці кварталу стало подорожчання окремих сирих продуктів харчування через несприятливі погодні умови. Також погіршилися й інфляційні очікування бізнесу та населення. Водночас інфляцію гальмували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси”, – зазначили у НБУ.

За очікуваннями регулятора, у другому півріччі 2020 року інфляція прискориться та повернеться у цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. у IV кварталі 2020 року – на кінець 2020 року становитиме 4,7% р/р.

“По-перше, це зумовлюватиметься м’якою монетарною та фіскальною політикою, які підтримають споживчий попит і ділову активність. По-друге, на цінах позначиться подорожчання енергоносіїв, а також гірший урожай фруктів”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що фундаментальний тиск дещо посилиться у IV кварталі поточного року внаслідок дії фіскальних та монетарних стимулів, спрямованих на подолання кризи.

Нагадаємо, за інформацією Міністерства фінансів України у червні 2020 року сукупний державний борг України зріс на 2,7% у гривні, до 2,269 трлн грн, а у доларовому еквіваленті – на 3,5%, до $85,01 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram