Новини
25 Липня 2019
724

НБУ: Банки очікують одночасне зростання усіх ризиків, кредитів та депозитів

Особливо зросте попит на гривневі й короткострокові кредити

Українські банки очікують подальше зростання кредитування і приплив депозитів, водночас констатуючи зростання ризиків, особливо кредитного, який збільшився в другому та очікувано зросте в третьому кварталах поточного року. Про це йдеться в дослідженні НБУ.

Регулятор провів опитування серед кредитних менеджерів 50 банків про те, як вони характеризують стан системи.

Згідно зі звітом, у другому кварталі кредитний ризик збільшився, і в третьому тільки виросте. Виросли всі ризики, крім валютного, який вже три квартали поспіль є низьким. Хоча існує ймовірність, що в третьому кварталі цього року він може зрости. При цьому можуть знизитися процентний ризик і ризик ліквідності.

Портфелі депозитів і кредитів будуть зростати протягом року. Особливо збільшиться попит на гривневі й короткострокові кредити. Деякі великі банки вважають, що кредитний портфель фізичних осіб погіршиться, але несуттєво. При цьому всі респонденти впевнені, що якість кредитів бізнесу не зміниться.

У третьому кварталі, виходячи зі звіту, стандарти кредитування залишаться такими ж. Однак 19% учасників опитування очікують на посилення вимог до валютних кредитів, а 16% – до довгострокових позик для бізнесу. У попередньому кварталі стандарти кредитування корпоративного сектора майже не змінювалися, але кожен п’ятий банк повідомляє, що вимоги до МСП дещо пом’якшилися, через те що банки конкурують за позичальників.

Банки також поліпшили оцінку боргового навантаження. Якщо в першому кварталі 27% респондентів вважали, що в корпоративному секторі навантаження велике, то в другому так вважали лише 18%. Навантаження на МСП вважають низькою або помірною 92% опитаних. Оцінка закредитованості домогосподарств продовжує знижуватися: 88% респондентів оцінили її рівень як низький або середній.

Як відомо, НБУ відповідно до оновленої методології збільшив кількість системно важливих банків (СВБ) до 14, тоді як з 2016 р. їхня кількість залишалася незмінною – три: державні ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram