Новини
1 Лютого 2021
789

Названо найкомфортнішу область для ведення бізнесу в Україні

Експертно-аналітичний центр Офіс ефективного регулювання (BRDO) провів дослідження

Найкомфортнішою для ведення бізнесу у 2020 році стала Житомирська область. Про це йдеться в дослідженні “Regional Doing Business” експертно-аналітичного центру Офіс ефективного регулювання (BRDO).

До пятірки лідерів також увійшли: Чернігівщина (2 місце), місто Київ (3 місце), Рівненщина (4 місце). Вінниччина та Івано-Франківщина набрали однакову кількість балів і поділили 5 місце рейтингу.

Аусайдерами у 2020 році стали: Київська область (досліджувалась окремо від столиці), Луганська область (дослідження за містом Сєвєродонецьк), Харківщина, Херсонщина, Хмельниччина та Миколаївщина.

Рейтинг здійснюється вже в третє на підставі опитування згідно з адаптованою методологією Doing Business Світового банку. Визначається за сумою балів, набраною обласним центром у шести компонентах: започаткування бізнесу, сплата місцевих податків, оформлення земельної ділянки, приєднання до електромереж, одержання дозволів на будівництво та електронні сервіси.

У 2020 році в опитуванні брали участь 1754 українських підприємців з 25 областей та міста Києва.

“Переможець цьогорічного рейтингу — Житомирська область — має високі бали за компонентами “започаткування бізнесу”, “оформлення земельної ділянки” та “приєднання до електромереж”. Проте, у лідера рейтингу є суттєві прогалини. Житомир отримав вкрай низький результат за показником “електронні сервіси”, — наголосив керівник проектів BRDO Вадим Загарій.

Серед обласних центрів, у яких значно змінився рейтинг, слід зазначити Запоріжжя (+10 сходинок), Кропивницький (-5 сходинок), Чернівці (+6 сходинок), Херсон (-5 сходинок), Хмельницький (-8 сходинок) та Миколаїв (-11 сходинок).

“Regional Doing Business — лакмусовий папірець, що вказує органам місцевого самоврядування, на чому треба акцентуватися, щоби поліпшити умови для підприємців та залучати інвесторів”, — підкреслив виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Дорогань.

BRDO (Better Regulation Delivery Office) — незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується міжнародними донорами, насамперед Європейським Союзом. Завдання центру — покращення умов ведення бізнесу та інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налагодження публічного діалогу між бізнесом та владою.

Нагадаємо, Україна піднялася на 3 позиції в Індексі сприйняття корупції, а абсолютними лідерами списку залишаються Нова Зеландія та Данія.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram