Соцмережі
17 Серпня 2020
844

Наталія Микольська: Віскі та торгові війни

Як шотландські виробники віскі постраждали від торговельної війни між США і ЄС

Дуже цікава справа, як торговельні війні здатні руйнувати цілі індустрії. Війна в авіа-індустрії між ЄС і США щодо субсидування Airbus і Boeing, вдарила по експорту шотландського віскі в США. Як спитаєте ви.

США у відповідь на субсидії, виділені в ЄС для Airbus – в жовтні встановили спеціальне мито в розмірі 25% на односолодовий шотландський віскі. Згідно з даними Асоціації Scotch Whiskey, через це експорт до США зменшився майже на третину. Порівняння місячних об’ємів в розрізі рік до року – з лютого експорт знизився на 20-40%.

Великобританія сподівається переконати США відмовитися від тарифів, проте справа ж у торговельній війні. В червні 2018 року ЄС наклав 25% мита на імпорт віскі з США. Це призвело до зниження імпорту з США в ЄС на третину і коштувало 300 мільйонів доларів індустрії віскі в США.

Хоча все ж в цій війні все ж найбільше страждає Скотч-віскі – найбільший експорт у Великобританії, коли мова йде про продукти харчування та напої. Його експорт 5 мільярдів фунтів стерлінгів – у шість разів більше вартості лосося, наступного найбільшого експортного продукту. США – це на сьогодні найбільший ринок для Великобританії, що становить 1 млрд. Фунтів стерлінгів. В галузі задіяні понад 11 000 людей і це й малі й середні дистилярні.

Ситуація ускладнюються ще й Брекзітом. захист і переговори з США щодо мит на віскі зрозуміло не пріоритетом ЄС. Вікно для вирішення цього питання закриється, коли США в листопаді поринуть в президентські вибори.

Ситуація ускладнюються ще й тим, що виробники віскі, як і всі виробники пива та алкоголю напоїв, уже потерпають від пандемії та очікують другої хвилі закритт барів та ресторанів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram