Соцмережі
19 Лютого 2020
784

Наталія Микольська: ТОП – 5 важливих міжнародних тем, про які мало говорять в Україні

Вплив коронавірусу, пост-Brexit та інші

Теми, про які мало говорять в Україні, та які або вже мають вплив, або матимуть вплив на Україну, зростання української економіки, український бізнес, залучення інвестицій.

– Коронавірус і світ
– Великобританія пост-Брекзит
– Можлива відставка Канцлера Меркель у Німеччині
– США і Китай – протистояння триває, Європа «на ростяжці»
– Тріумф південнокорейської стрічки «Паразити» на Оскарі
+
$63-$67 млрд. дол. США доходу не покаже компанія Apple в цьому кварталі через спалах короновірусу.

1. Коронавірус і світ
Станом на сьогодні інфіковано понад 73 тис. осіб. В Китаї 72,436 інфіковано. 1,868 померлі. Поза межами Китаю – 827 випадків в 26 країнах та 5 померлих.

Закриття міст в Китаї та жорсткі обмеження подорожей та пересування обмежили поширення вірусу поза епіцентром. Проте несуть величезні витратами для економіки та глобального бізнесу.

Більше двох десятків ярмарків та галузевих конференцій було перенесено, що, ймовірно, зірвало угоди на суму мільярди доларів.

Apple Inc нещодавно попередила про проблеми, заявивши, що не покаже квартальні показники через вповільнене виробництво iPhone та слабший попит у Китаї.
Азіатські акції впали, і акції на Уолл-стріт також пішли вниз.

Південна Корея запровадила надзвичайний стан в економіці і розглядає впровадження різних стимулючих програм, оскільки епідемія порушила попит на південнокорейські товари.

Оскільки світовий бізнес прагнув обмежити вплив вірусу, органи охорони здоров’я у всьому світі шукали медичну зброю. Так у світі може виникнути дефіцит антибіотиків та інших лікарських засобів, якщо спалах не вдасться вирішити найближчим часом, і звинуватив Пекін у посиленні проблем із ланцюгом поставок.

Японія оголосила про плани використання ВІЛ-препаратів для боротьби з вірусом, оскільки зростаюча кількість випадків становлять все більшу загрозу для третьої за величиною економіки в світі, а також для здоров’я населення. З 520 інфікованими – у Японії найбільше випадків за межами Китаю. Економіка Японії спадає, підвищуючи ризик рецесії, поширення вірусу спонукало Токіо встановити обмеження для публічних зборів.

2. Великобританія пост-Брекзит

Прем‘єр Джонсон сформував новий Уряд. Основні завдання повернути довіру виборців шляхом поліпшення інфраструктури, скорочення злочинності та побудови більшої кількості лікарень.

Також одним з основних завдань Уряду є формування нових політик, які мають запрацювати наступного року після завершення перехідного пост-Брекзит періоду, та укладення торговельних угод.

Зокрема, імміграційної системи, політики конкуренції і державної допомоги та інше.

Разом з тим, найскладнішим є досягнення угоди з ЄС щодо режиму торгівлі з наступного року. Для Великобританії найбільш прийнятним є угода на кшталт угоди про вільну торгівлю ЄС-Канада. Проте, ЄС вважає, що ця інтеграція має бути іншою і Британія також має погодитись на застосування певних правил ЄС. Зокрема, ЄС наполягає на рівні умови конкуренції на основі амбітних екологічних та трудових норм. ЄС вимагає цих рівних умов використання, щоб захистити себе від демпінгу з боку Британії. Якщо ЄС і далі наполягатиме, Лондон буде готовий торгувати з 27-країнами за загальними міжнародними правилами СОТ (як це відбувається у ЄС з Австралією).

3. Можлива відставка Канцлера Меркель у Німеччині

Канцлер Меркель знаходиться під зротсаючим тиском ранньої відставки для полегшення кризи в її партії – ХДС. Її критики вважають, що саме це рішення може розв‘язати кризу лідерства в ХДС.

Ангела Меркель збиралась відбути свій остаточний термін і піти на пенсію за графіком восени 2021 року.

Християнсько-демократичний союз збирається розпочати процес вибору нового лідера. За станом справи переможець вступить у неприємний період “співжиття” з канцлером.

Але багато хто з Берліну вважають, що пані Меркель повинна відмовитися, щоб новий голова ХДС постійно не опинявся в її тіні. І не повторив долю лідера партії – Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка на минулому тижні заявила, що йде лише 14 місяців на посаді.

4. США і Китай – протистояння триває, Європа «на розтяжці»

США звинуватило Китай в імперських амбіціях, нездатності протистояти коронавірусу та потенційоному захопленні Європи.

Ненсі Пелосі попередила європейські країни, що вони “оберуть автократію над демократією”, якщо вони дозволять Huawei брати участь у впровадженні технології 5G.

І це маленька частина заяв від лідерів США, зокрема Марка Еспера, міністра оборони США, та Майка Помпео, державного секретаря, на щорічній конференції з безпеки Мюнхена.

Китай всі звинувачення відкидав, стверджуючи, що вони базуються на брехні.

5. Тріумф південнокорейської стрічки «Паразити» на Оскарі

«Паразити», низькобюджетний корейський трилер режисера Бонг Жун-Хо, став першим не-англомовним фільмом, який отримав «Оскар» за найкращу картину. Минулого року пан Бонг охарактеризував “Оскар” як “містечковий” і закликав аудиторію подолати “один-дюймовий бар’єр субтитрів”, необхідний для перегляду іншомовних фільмів.

Ця історична подія відриває двері для іншомовних фільмів та свідчить про нову еру міжнародного ринку розваг та кіно-ринку.

+
63-67 млрд. дол. США доходу не покаже компанія Apple в цьому кварталі через спалах короновірусу.

Apple змусив інвесторів хвилюватись через коронавірус. Виробник iPhone попередив, що квартальний дохід не досягне прогнозованих 63 до 67 мільярдів доларів США через проблеми попитом та виробництвом в Китаї.

Магазини Apple в Китаї залишаються закритими. Сторонні постачальники та продажі в Інтернеті не забезпечили достатню подушку. Технічний титан заявив, що, хоча у його партнерів немає заводів у провінції Хубей, епіцентр вірусу, виробництво в інших місцях країни «наростають повільніше, ніж ми очікували».

Ця ситуація спіткала набагато більшу кількість компаній. Китайські клієнти складають майже п’яту частину споживання, і фактично всі телефони iPhone зібрані там партнером Foxconn, який повільно почав відновлювати роботу заводів. Проте йдеться також про постачання комплектуючих. Тобто, що один невеликий відсутній шматок «заліза» або заморожена фабрика може зупинити всю виробничу систему.

Все, від вітамінів до автомобілів, залежить від матеріалів та деталей з Китаю, який залишається домінуючим виробником компонентів.

Компанія Nintendo, яка вже перенесла виробництво консолі Switch з Китаю, нещодавно заявила, що не може виробляти стільки, скільки хоче, через відключення китайської фабрики.

Більш тривожними, ніж відеоігри, є фармацевтичні препарати. Китай є найбільшим виробником багатьох лікарських засобів і єдиним постачальником деяких хімічних складників, необхідних для їх виготовлення. Чотири з п’яти американських антибіотиків надходять з Китаю. І багато найбільших китайських хімічних компаній, знаходяться в провінції Ухань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram