Соцмережі
29 Квітня 2020
891

Наталія Микольська: Коронавірус та глобальний бізнес

Як пристосовуються, виживають, зростають в час COVID-19 та карантину глобальні компанії

Що і як вони роблять в час цієї кризи? Виживають не найсильніші або найрозумніші, а ті хто найбільш пристосовуються до змін, як говорив Дарвін. Найцікавіше за минулий тиждень.

Харчова промисловість

– Tyson Foods найбільша м’ясна компанія США, попередив про можливий дефіцит м‘яса, бо складний ланцюг постачання харчової продукції “розривається”. Tyson Foods закрив 3 заводи та частково відновив роботу 4-того. Майже третина виробничих потужностей з переробки свинини в США та 14 відсотків потужностей виробництва яловичини не працюють.
– Американські фермери, відрізані від ланцюгів поставок, почади знищувати їжу, як в сценах з часів Великої депресії.
– Danone продовжує працювати: адаптувавши роботу фабрик до вимог безпеки, запровадивши заходи контролю, спеціальний одяг для працівників та впровадженням спеціального режиму віддаленої роботи.
– PepsiCo. звітує про прибутки, не зважаючи на закриття ресторанів і кафе і відповідно зменшення реалізації цими каналами.

FMCG

Kimberly-Clark виробник товарів першої необхідності, в тому числі туалетного паперу і серветок, заявили, що панічні закупівлі напередодні оголошення карантину, особливо в Північній Америці, допомогли сильно наростити доходи в першому кварталі.

Технології

– Facebook інвестує в Індію. Facebook вклав $ 5,7 млрд. у швидко зростаючу телекомунікаційну групу Індії Jio. Facebook сподівається отримати прибуток від бурхливого розвитку e-commerce в цій країні. Акції Facebook впали на 18 відсотків з початку кризи.
– Apple презентує новий не дорогий iPhone з дуже скромною презентацією у середині глобального карантину (в час закриття магазинів, падіння купівельної спроможності).
– Акції Alphabet, материнська компанія Google і декількох колишніх дочірніх компаній Google, опустились лише 18 відсотків, порівняно 55 відсотків з кризою 2008 року.
– Google швидше за все вперше за всю свою історія покаже зменшення доходів за рік. Google наблизився до цього в середині фінансової кризи 2008-09, Коли його зростання опустився до мінімуму в 3%. Криза призвела до майже повного припинення реклами, а також замороження діяльності малого бізнесу та місцевої реклами, які є основою пошукового бізнесу.
– Amazon виходить на новий рівень і говорить про найм 175 000 нових працівників. Основні сегменти росту – доставка в той же день, доставку продуктів харчування та товарів першої необхідності. Карантин лише пришвидшив розвиток цих напрямків. І це все може підняти вартість акцій до нового рекордного рівня. У перші дні кризи ціна акцій знизилася на 23%. З того часу вони піднялись на 45%. Amazon вперше може стати найдорожчою технологічна компанія у світі (минулого тижня Amazon лише на 10 відсотків відставав від Microsoft, який зараз номер 1).
– Білл Гейтс заявив, що основне завдання його фонду протидія Covid-19.

Авіа

– Airbus заявив про загрозу своєму існуванню.
Boeing завершив переговори у вихідні про купівлю Embraer – бразильського виробника регіонального літаків.
Delta зазнала збитків до оподаткування в першому кварталі в розмірі 607 млн. доларів

Рітейл

– GAP – американська група з виробництва одягу, яка також володіє брендами Banana Republic та Old Navy, перестала платити оренду своїм орендодавцям. Це дозволить заощадити 115 млн. доларів США на місяць у Північній Америці.
– Target – рітейл мережа в Північній Америці, попередила про проблеми з рентабельністю і доходами, навіть незважаючи на зростання продажів продуктів харчування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram