Герої
27 Жовтня 2020
2 464

Нассім Талеб: Як зробити бізнес антикрихким

Ці поради допомагають стартапам розвиватися всупереч всім злетам і падінням

Будь-який підприємець прагне до стабільності свого бізнесу. Відомий американський публіцист, економіст і трейдер Нассім Талеб пішов ще далі й збудував цілий культ навколо запропонованої ним ідеї “антикрихкості”.

У своїй серії книг під загальною назвою Incerto він пропонує набір принципів щодо побудови робочих систем, які в умовах хаосу не руйнуються, а, навпаки, стають більш стійкими. Для цього Талеб використовує трохи математики, трохи філософії та здоровий скепсис щодо побитих “мудростей”. Багато з його поглядів вступають у пряме протиріччя з усім, чого зазвичай вчать майбутніх і нинішніх підприємців.

Стійкість важливіша темпів зростання

Кажуть, щоб до тебе прийшла удача, потрібно підготувати для цього умови. А якщо врахувати, скільки помилок роблять стартапери (навіть з підтримкою та експертизою венчурних фондів), головне — щоб ваш бізнес прожив як можна довше і дочекався своєї щасливої години.

Дослідження показують, що в середньому шлях до екзиту займає у нових компаній не менше восьми років. Тому слід ретельно зважувати прийняті вами рішення і кожен раз думати про те, як вони відіб’ються на стійкості вашого бізнесу. Щоб домогтися успіху, потрібно протриматися ці вісім років невизначеності. І намагайтеся залучати більше коштів, ніж ви витрачаєте, — щоб було на чому злетіти.

Зосередьтеся на кінцевій меті й не бійтеся розмиття своєї частки

Багато стартаперів ревно захищають акціонерний капітал і всіма фібрами душі чинять опір розмиття своєї частки в компанії. Всі ми люди й по-різному реагуємо на складні ситуації. Особливо коли на кону — буквально все.

Розглядайте капітал як засіб для створення кращої на планеті команди (не тільки зі співробітників, але й з інвесторів і радників), яка завжди підставить плече і буде всіма силами допомагати вам у подоланні труднощів.

Розподіляйте капітал розумно, але не соромтеся бути щедрим, — так ви залучите більше відданих соратників у боротьбі за кінцеву мету компанії. І розглядайте в першу чергу тих інвесторів, які допоможуть вам побудувати бізнес, а не тільки тих, хто пообіцяє вкласти більше грошей.

Не ускладнюйте

Чи зможете пояснити свій бізнес-план автомеханіку або власній бабусі? Чи зрозуміє далека від бізнесу людина без допомоги словника, чим ви взагалі займаєтеся? Щоб переконатися в тому, що ви свідомо будуєте свій бізнес, подумки спростіть його суть, а потім постарайтеся викласти її іншим. Якщо ваша бабуся не розуміє, що ви там задумали, — значить, ваша ідея дуже складна або недостатньо опрацьована, щоб комусь її пропонувати.

Не думайте про дрібні ризики. Головне — захистити себе від катастроф

Коли ви займаєтеся бізнесом, потрібно бути готовим до щоденно виникаючих проблем. Будь-яке рішення тягне за собою ризики, і щось погане обов’язково трапиться. Але на справді все це — лише дрібні купини на шляху. З негараздів можна витягти уроки, краще підготуватися до наступної вибоїни та їхати далі.

Катастрофічних проблем у теорії набагато менше. Фактично їх дві: або у вас закінчаться гроші, або ви втратите репутацію на ринку. Не намагайтеся захистити компанію від дрібних ризиків, нехай ваша скарбничка досвіду заповнюється. Краще намагайтеся уникнути великих провалів. Не варто витрачати безсонні ночі на удосконалення характеристик продукту, корисніше буде провести годинку-другу за розробкою плану кризового фінансування.

Цикл книг Талеба Incerto рідко побачиш у списках must read для стартаперів. І це прикро, вважають експерти в економічних питаннях. Талеб не тільки пише про суспільну значимість підприємництва, а й пропонує ідеї, які на перевірку виявляються корисніше більшості посібників з ведення бізнесу.

На практиці його принципи допомагають стартапам розвиватися всупереч всім злетам і падінням. А головне — прожити досить довго, щоб дочекатися, нарешті, справжнього шансу на успіх.

Дежерела: Inc.com; Incerto Series, Nassim Taleb

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram