Новини
22 Грудня 2022
399

NASA збирається оголосити про згортання місії InSight на Марсі

Посадковий модуль пропрацював на “червоній” планеті 4 роки

InSight потроху втрачав свою здатність до перезаряджання — його сонячні батареї дедалі більше покривалися пилом. Навесні марсіанський модуль працював лише на 1/10 від своєї потужності, а 19 грудня NASA оголосило, що InSight не відповів на повідомлення із Землі, і “можливо, завершив свою роботу”, повідомляє ITC.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport) почав працювати на Марсі 26 листопада 2018 року. Його місія полягала в дослідженні внутрішньої структури та складу планети протягом 709 солей (місцевих марсіанських днів), або 728 земних днів. Як і більшість інших марсіанських роботів NASA, посадковий модуль значно перевищив заплановану тривалість місії — станом на 20 грудня минуло 1445 солей.

“Загибель” InSight не стала несподіванкою — модуль не був обладнаний інструментами для видалення пилу, який розносить примхливий марсіанський вітер, із сонячних панелей з міркувань економії розмірів та ваги.

Ще у квітні NASA оголошувало про продовження InSight та ще 8 планетологічних місій:

“Якщо космічний апарат буде у робочому стані, місія InSight продовжить сейсмічний і погодний моніторинг. Однак через накопичення пилу на його сонячних батареях виробництво електроенергії дуже низьке, і модуль навряд чи продовжить роботу протягом поточної розширеної місії, якщо її сонячні батареї не очистить “пиловий диявол” Марсу”.

Згодом менше ніж через місяць NASA повідомило про очікуваний графік уповільнення посадкового модуля та дату завершення місії: грудень 2022 року (як виявилось, це був дуже точний прогноз).

“InSight змінив наше розуміння внутрішньої структури скелястих планет і підготував основу для майбутніх місій. Ми можемо застосувати те, що дізналися про внутрішню структуру Марса, до Землі, Місяця, Венери та навіть скелястих планет в інших сонячних системах”, — сказала директор Відділу планетарних наук NASA Лорі Глейз.

Оскільки рівень потужності модуля був дуже низьким цього літа, команда InSight вимкнула всі наукові прилади, крім сейсмометра, який збирав дані щонайменше до 22 жовтня 2022 року. NASA все-таки спробує ще раз зв’язатися з InSight, але якщо посадковий модуль пропустить два повідомлення поспіль, команда офіційно оголосить про завершення місії.

Нагадаємо, космічній галузі рф прийшов кінець.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram