Новини
19 Червня 2019
1 022

Напередодні IPO: Wanda Sports, в яку входить Ironman, планує залучити близько $500 млн

Кошти покриють заборгованості всередині холдингу

Фото: vc.ru

У червні 2019 року Wanda Sports Group, до складу якої входить організатор змагань Ironman, подала документи на проведення IPO, у ході якого планує залучити близько $500 млн. Частину коштів буде витрачено на погашення боргів, передає VC.ru.

І додає, що за інформацією Bloomberg, чистий прибуток компанії впав на 31%, у порівнянні з попереднім роком, і склав $61 млн на фоні виторгу в $1 млрд.

Як зазначив адвокат з досвідом розкриття інформації в SEC Кевін Скура, успіх IPO Wanda Sports залежатиме від того, наскільки буде пізнаваним бренд Ironman серед потенційних інвесторів. “Акцентування на Ironman як флагманському бренді на фоні інших, здається правильною стратегією з боку холдингу”, – вважає він.

Як повідомляється, на підставі документів, поданих до Комісії з цінних паперів і бірж, виторг Ironman (WTC) становить близько 29% від загального виторгу Wanda Sports у $320 млн.

За інформацією Triathlete, дохід від змагань з тріатлону залишається незмінним з 2016 по 2018 рік і становить $91,9 млн. При цьому, за даними Moody’s, у 2016 році він був на рівні $202 млн.

Однак ще у 2015 році, після придбання Ironman інвестиційним конгломератом Wanda Group, компанія вже мала борг у $250 млн, причини виникнення якого не уточнюються.

Видання зазначає, що до основних статей витрат бренду відносяться виплата призового фонду і витрати на організацію заходів. Так, вартість стартового внеску на перегони Ironman становить близько $650, на Ironman 70.3 – $300. Цільова аудиторія Ironman – учасники з вищою освітою та річним доходом близько $174 тис. Середній вік аудиторії – 40 років.

Всього в одному заході бере участь близько 2,5-3 тис. атлетів. “За даними на 2015 рік, компанія організовує понад 250 змагань на рік. Надходження від стартових внесків складає приблизно половину виторгу компанії”, – зазначає Fortune.

Що стосується розміру призового фонду, то він залежить від конкретного заходу – від $5 тис. до $40 тис. Наприклад, за перемогу в фінальному змаганні у жовтні 2019 року в місті Кона учасник отримає $650 тис.

Крім Ironman і Ironman 70.3, компанія організовує короткі курси тріатлону, бігові марафони, змагання з сайклінгу і мультиспортивні фестивалі. “Вартість участі залежить від кожного окремого заходу”, – пише видання.

Наприклад, курси на Ironman University тренерам та атлетам обійдеться у $699. “Згідно FAQ, навіть якщо у людини вже є статус тренера, йому все одно потрібно пройти навчання, щоб вступити в Ironman Coach Association”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що поглибити свої знання можна, прослухавши годинні заняття за окремими напрямами за $79,99. “Інтерактивні лекції для спортсменів коштують від $39,99 до $199, їх тривалість складає від одного до семи годин”, – зазначає видання.

З 2009 року компанія також організовує програму Ironman Executive Challenge, вартістю $9 тис., що пропонує гарантовану участь в окремих заходах Ironman та VIP-обслуговування спортсменів. При цьому кількість учасників “із супроводом” відрізняється в залежності від заходу: в середньому їх може бути від 10 до 25 осіб. Як пише Bloomberg, половина з них – керівники компаній.

Загалом у компанії більше 22 спонсорів. У 2018 році титульним партнером WTC стала Amazon, у 2019 році – бренд рослинного харчування Vega. Суми контрактів не розкриваються.

За інформацією Triahlete, загальні спонсорські доходи Wanda Sports становлять приблизно $78,3 млн. Також близько $28,8 млн платять міста, в яких проводяться спортивні заходи.

Що стосується інформації щодо витрат на організацію заходів – компанія нею не ділиться. Й за даними звітів Moody’s вона наразі збиткова. “У серпні 2018 року WTC відмовилася від рефінансування свого боргу в $271 млн”, – йдеться у повідомленні.

Попри це, рейтингове агентство оцінило стан бренду як стабільний. “У звіті за липень 2018 року воно написало про стабільний дохід компанії, лояльність з боку учасників і вельми скромних вимогах до капіталу”, – пише видання.

Таким чином, ґрунтуючись на цих показниках, Moody’s спрогнозував бренду збільшення доходів вже найближчим часом.

Зазначимо, що у 2008 році американська інвестиційна компанія Providence Equity придбала Ironman. Сума угоди не розкривалася, однак за даними The New York Times вона склала близько $50-80 млн. В вже у 2015 році бренд викупив китайський інвестиційний конгломерат Wanda Group. Саме тоді й стало відомо про наявність боргів у Ironman. За даними The Wall Street Journal, загальна сума угоди склала близько $900 млн: вартість компанії – $650 млн, а розмір боргу – $250 млн.

Нагадаємо, з метою погашення великого боргу пивоварна компанія AB InBev також пішла на IPO, розраховуючи залучити до $5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram