Бiзнес
31 Липня 2021
1 975

Найочікуваніші IPO другої половини 2021 року

Серед найбільш обговорюваних — Robinhood, Rivian і Stripe

Літо 2021 року може стати фінансово найприбутковішим в історії IPO, заявляють експерти The Wall Street Journal. За оцінками деяких аналітиків, з червня до серпня IPO компаній, зареєстрованих у США, сукупно можуть залучити більше ніж $40 млрд. Це поб’є попередній рекорд у $32 млрд за три літніх місяці, встановлений минулого року, згідно з даними Dealogic.

У 2021 році на IPO вже вийшли такі компанії, як сервіс онлайн-знайомств Bumble, що залучив понад $2 млрд, китайський агрегатор таксі Didi, який під час первинного публічного розміщення отримав $4,4 млрд, фінтех-сервіс Affirm з прибутком у $1,2 млрд, мережа зоомагазинів Petco з прибутком у $939 млн.

Одним з найбільш обговорюваних у медіа IPO сьогодні залишається сервіс для інвесторів Robinhood. У межах розміщення компанія розраховує залучити від $8 до $14 млрд, наразі її вартість оцінюється вище ніж у $59 млрд.

У 2021 році планують здійснити первинне розміщення на біржі ряд компаній за якими варто стежити.

Krafton Inc.

Фото: скріншот гри Pubg. New State

Krafton — один з найбільших південнокорейських розробників комп’ютерних ігор у жанрі MMORPG. Холдинг заснований 2018 року. Його попередником і засновником є ​​студія Bluehole. Krafton став відомий завдяки своєму багато використовуваному онлайн-шутеру PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) у жанрі “королівська битва”. Реліз гри відбувся у грудні 2017 року.

Вихід на IPO: в середині червня компанія подала заявку на IPO. Як повідомляє Bloomberg, Krafton планує розміщення акцій загальною вартістю у $5 млрд, що стане найбільшим IPO в історії країни. Оцінка компанії може становити $27,2 млрд. 

Robinhood

Robinhood — американська фінтех-компанія, яку 2013 року заснували Влад Тенев і Байджу Бхатто. Вони розробили додаток для приватних інвесторів, що дозволяє проводити всі операції з акціями та біржовими фондами без комісії. За даними компанії, на 2021 рік у додатка було 31 млн користувачів.

Ще 2017 року Robinhood стала єдинорогом — компанію на той час оцінили у $1,3 млрд. У 2020 році її оцінка зросла до $11,7 млрд. З 2017 року компанія неодноразово залучала фінансування від таких фондів, як DST Global — $473 млн за кілька раундів, Sequoia Capital — $280 млн, D1 Capital Partners — $200 млн.

Вихід на IPO: Robinhood вперше подала анонімну заявку ще у березні, але через фінансові труднощі вихід був перенесений. Повторна заявка була подана 1 липня на перше публічне розміщення на біржі Nasdaq. 29 липня, Robinhood під час IPO на Nasdaq отримав оцінку у $31,8 млрд. Компанія запропонувала до продажу 55 млн акцій за ціною $38 за папір – це нижня межа оголошеного раніше діапазону $38- $42 за акцію. За оцінкою компанії, чистий виторг Robinhood від IPO становитиме приблизно $1,89 млрд.

Stripe

Stripe — американська компанія, яка розробляє рішення для прийому та обробки онлайн-платежів. Заснована 2011 року Джоном і Патріком Коллінсами.

Сервіс у березні 2021 року припинив інвестиційний раунд на суму $600 млн за участю агентства національного казначейства Ірландії, Allianz, Fidelity, Baillie Gifford, AXA і Sequoia Capital, повідомляє The Financial Times. Того ж місяця Stripe оцінили у $95 млрд, що зробило її найдорожчою приватною компанією Кремнієвої долини. У червні 2021 року компанія продала акцій сервісу на $1 млрд.

Вихід на IPO: за даними The Wall Street Journal, вихід на IPO може здійснитися наприкінці 2021 року. Інші джерела роблять ставки вже на серпень цього року.

Databricks

Databricks — це компанія з розробки корпоративного програмного забезпечення, заснована авторами Apache Spark (єдиного аналітичного движка для масштабної обробки даних) 2013 року.

Databricks розробляє платформу хмарних даних на основі лейкхаус — сховища необроблених даних у різних форматах. Послугами компанії користуються понад п’ять тисяч організацій у всьому світі.

Виторг компанії за рік зріс на $150 млн і становив у третьому кварталі 2020 року більше ніж $350 млн. У лютому Databricks залучила $1 млрд від Amazon, Alphabet (володіє Google), Salesforce і Microsoft за оцінки у $28 млрд.

Вихід на IPO: за даними United Traders, очікувати IPO можна вже у серпні цього року. 

Rivian

Rivian — американський виробник електрокарів і автопілотної техніки, заснований 2009 року. У лютому 2019-го компанія залучила $700 млн від Amazon, у квітні Ford Motor Company інвестувала в Rivian $500 млн, у вересні Cox Automotive інвестувала $350 млн. Зрештою загальна сума залучених інвестицій 2019 року становила $1,5 млрд.

Rivian працює з консультантами, серед яких Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co і Morgan Stanley, над первинним публічним розміщенням акцій, повідомляє Bloomberg. У лютому 2021 року зазначалося, що компанія може запросити оцінку приблизно у $50 млрд.

Вихід на IPO: вересень 2021 року.

Sweetgreen

Sweetgreen — американська мережа ресторанів швидкого харчування, в яких подаються салати. Заснована 2007 року Ніколасом Джамметом, Натаніелем Ру і Джонатаном Неманом. Станом на травень 2021 року зареєстровано 122 дієвих магазинів мережі у дванадцяти штатах США.

У 2021 році компанія оголосила про своє прагнення до 2027 року стати вуглецево нейтральною (на глобальну продовольчу систему припадає чверть світових викидів парникових газів).

Sweetgreen залучила близько $670 млн венчурного капіталу з моменту заснування, враховуючи раунд на $156 млн у січні, проведений Durable Capital. У тому ж раунді компанія була оцінена у $1,78 млрд. Серед інших інвесторів компанії можна виділити Revolution, T. Rowe Price, Red Sea Ventures, Collaborative Fund, Signatures Capital і бізнес-ангелів Скотта Бєльський, Денні Мейєра і Деніела Булуда.

Вихід на IPO: 21 червня, як повідомляє Axios, Sweetgreen подала конфіденційну заявку на первинне розміщення акцій. IPO очікується після того, як SEC завершить розгляд заяви про реєстрацію S1 компанії, що зазвичай займає до 90 днів.

Warby Parker

Warby Parker — американський інтернет-магазин окулярів, заснований 2010 року Нілом Блюменталем, Ендрю Хантом, Девідом Гілбоа і Джеффрі Рейдером. Перший офлайн-магазин мережі був відкритий 2013 року.

У 2017 році Warby також розробила додаток для перевірки медичних рецептів, щоб користувачі могли продовжити термін їх дії за допомогою дистанційного огляду. У 2019 Warby запустила функцію віртуальної примірки, яка використовує AR, щоб дозволити клієнтам бачити обрані ними окуляри.

Останній великий раунд компанія закрила 27 серпня 2020 року, тоді Warby Parker залучила $245 млн від D1 Capital Partners, Durable Capital Partners, T. Rowe Price та Baillie Gifford. Загальний обсяг фінансування Warby Parker — $535,5 млн. Компанію оцінили у $3 млрд.

Вихід на IPO: наприкінці червня Warby Parker заявила, що подала заявку на публічне розміщення акцій, хоча джерело Axios повідомляє, що компанія ще не вирішила, робити це через IPO або прямий лістинг.

Rallybio

Біофарм-компанія Rallybio розробляє методи лікування рідкісних захворювань. У червні компанія представила доказ концепції своєї провідної програми, RLYB211, щодо аллоіммунної тромбоцитопенії у плода та новонародженого (FNAIT) — рідкісного захворювання, через яке може початися неконтрольована кровотеча у новонародженого.

RLYB211 — лікування поліклональних антитіл, одержуваних шляхом очищення антитіл з донорської плазми та призначене для видалення тромбоцитів плода з кровотоку матері. Це дозволяє запобігти імунної атаки проти них.

Вихід на IPO: 2 липня компанія подала заявку на залучення до $100 млн у межах IPO, прибуток від якого піде на розвиток даної програми.

Couchbase

Couchbase — приватна компанія-розробник програмного забезпечення. Couchbase допомагає корпоративним клієнтам, таким як Comcast і eBay, управляти базами даних у вебдодатках і мобільних додатках за допомогою хмарної служби баз даних NoSQL.

У березні Reuters писали, що компанія може бути оцінена у $3 млрд. Також вони посилалися на джерело, яке повідомляло, що річний дохід Couchbase перевищив $100 млн. З моменту заснування 2011 року компанія залучила від інвесторів $294 млн.

Згідно з PitchBook, останній раунд Couchbase становив $105 млн за оцінки у $580 млн у травні 2020 року. Серед спонсорів — GPI Capital, North Bridge Venture Partners і Accel.

Вихід на IPO: 21 червня компанія зареєструвалася для первинного публічного розміщення. Couchbase не розкриває подробиць про свої плани лістингу. Кількість проданих акцій та ціновий діапазон розміщення ще не визначено.

Better.com

Better.com — американський сервіс, що дозволяє оформити іпотечний кредит “за три хвилини”. Компанія заснована 2014 року Вішалом Гаргом. Доступ до програмного продукту для продажу кредитів таким організаціям, як Chase і Fannie Mae.

Better.com, яку останнього разу оцінили в $6 млрд, раніше залучала гроші від інвесторів, враховуючи Goldman Sachs, Kleiner Perkins Caufield & Byers і Healthcare of Ontario Pension Plan. У компанії є партнерські відносини з American Express, Ally Financial і Progressive Insurance.

Сервіс уклав угоду про злиття з blank-check компанією Aurora Acquisitions, що спонсорується Novator Capital. У межах угоди дочірня компанія SoftBank зобов’язується інвестувати $1,5 млрд в об’єднану компанію, Novator — $200 млн.

Вихід на IPO: первинне публічне розміщення через SPAC компанія розраховує здійснити в останньому кварталі 2021 року. Better.com заявляє, що це підвищить вартість сервісу до $7,7 млрд.

Джерело: Rusbase, The Wall Street Journal, Dealogic, Bloomberg, Axios

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram