Новини
7 Травня 2019
978

Нафтогаз подав до ЄК скаргу на антиконкурентні дії Газпрому

Таким чином в компанії намагаються зберегти доходи від транзиту газу

НАК “Нафтогаз України” подав скаргу на антиконкурентні дії “Газпрому” до Європейської комісії, повідомив на своїй сторінці у Facebook виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

За його словами, у скарзі детально аналізується, як завдяки “Північному потоку-2”, блокуванню віртуального реверсу та контролю над компаніями на європейському ринку газу, Газпром зловживає своїм становищем, домінує та обмежує конкуренцію.

“Ми також обґрунтовуємо наші права подати цю скаргу (хоча ми й не компанія з Європейського Союзу) і, що важливо, пропонуємо конкретні механізми вирішення зазначених у скарзі проблем”, – зазначає Юрій Вітренко.

За його словами, скарга була підготовлена разом з провідними європейськими експертами та юристами.

“Пригадую, коли я вперше розповідав їм про те, як і внаслідок чого Газпром зловживає своїм положенням на європейському ринку, вони по-іншому починали дивитися на ситуацію”, – розповів він.

Таким чином, якщо Нафтогазу вдасться зупинити ці антиконкурентні дії Газпрому, будуть збережені для України доходи від транзиту газу. “Нагадаю, відсутність транзиту газу означатиме втрату 4% ВВП і економічний спад вже у 2020 році. Також ми зможемо добитися того, щоб імпортований газ в Україні коштував дешевше”, – підкреслив топ-менеджер.

І додав, що це буде можливим завдяки тому, що потужності української ГТС для транзиту газу зможуть використовувати європейські покупці газу у Газпрому, які будуть його отримувати на східному кордоні України. “А також незалежні від Газпрому компанії, які видобувають газ в РФ або купують його в Середній Азії”, – зазначив Юрій Вітренко.

Нагадаємо, що протистояння між Нафтогазом та Газпромом тривають вже досить довго. Ще в кінці січня Investory News писали, що у Стокгольмі розпочалося перше засідання арбітражу за позовом НАК “Нафтогаз України” проти Газпрому. Так, Нафтогаз ще 6 липня 2018 року подав до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом з Газпромом. Україна попередньо оцінила свої грошові вимоги у $11,58 млрд без урахування відсотків.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram