Новини
6 Вересня 2021
607

Нафта подешевшала слідом за зниженням цін Саудівською Аравією

Трейдери розцінили ситуацію як бажання Saudi Aramco утримати частку азійського ринку

У понеділок, 6 вересня, нафта дешевшає на сигналах посилення конкуренції серед експортерів через погіршення перспектив глобального попиту. Причина такої ситуації — нова хвиля COVID-19 у світі, повідомляє Інтерфакс.

Саудівська державна нафтокомпанія Saudi Aramco напередодні повідомила, що у жовтні знизить ціни на всі сорти нафти для покупців з Азії та країн Середземномор’я.

Ціна основного сорту, що поставляється до Азії — Arab Light — зменшиться на $1,3 за барель. Як результат він коштуватиме на $1,7 за барель більше, ніж кошик нафти Омана та Дубая. Вартість інших марок буде знижена на $1-1,3 за барель.

“Експерти, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували зниження ціни Arab Light для Азії на $0,6 за барель”, — пише видання. І додає, що настільки різке зниження цін на нафту для азійських покупців трейдери розцінили як бажання Saudi Aramco утримати частку ринку.

“Темпи скорочення цін для Азії Саудівською Аравією стали сюрпризом для ринку, і цей крок навряд чи можна вважати хорошим сигналом щодо поточного попиту на нафту”, — зазначає Воррен Паттерсон, який відповідає за стратегію на сировинних ринках в ING Groep NV у Сінгапурі.

Вартість листопадових ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 8:10 за Києвом у понеділок, 3 вересня, становила $71,79 за барель, що на $0,82 (1,13%) нижче ціни на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у п’ятницю, 3 вересня, ці контракти подешевшали на $0,42 (0,6%) — до $72,61 за барель.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на жовтень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) становила до цього часу $68,56 за барель, що на $0,73 (1,05%) нижче підсумкового значення попередньої сесії. У п’ятницю, 3 вересня, вартість цих контрактів скоротилася на $0,7 (1%) — до $69,29 за барель. За минулий тиждень Brent подорожчала на 1,3%, WTI — на 0,8%.

Слабкі дані щодо американського ринку праці, опубліковані тієї п’ятниці, зменшили оптимізм трейдерів щодо темпів відновлення економіки США та попиту на нафту. Як повідомило міністерство праці США, кількість робочих місць в американській економіці в серпні збільшилася на 235 тис., мінімальними темпами за 7 місяців.

У центрі уваги трейдерів також залишається ситуація в Мексиканській затоці. Згідно з даними Baker Hughes, кількість робочих нафтовидобувних установок у США минулого тижня скоротилася на 16 одиниць — до 394. “Різке зниження пов’язане з ураганом Іда, що змусив компанії, які працюють в Мексиканській затоці тимчасово зупинити роботу”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у липні країни ОПЕК+ домовилися з серпня нарощувати видобуток нафти на 400 тис. барелів щодоби. Як результат нафта подешевшала після рішення ОПЕК+ збільшити її постачання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram