Новини
10 Лютого 2021
620

Національний банк України відновлює стрес-тестування банків

Оцінка стійкості здійснюватиметься станом на 1 січня 2021 року

Національний банк України (НБУ) відновлює стрес-тестування банків і розпочинає щорічну оцінку стійкості після перерви, що була введена через викликану пандемією коронавірусу кризу минулого року. Відповідне рішення №39-рш набрало чинності 8 лютого, повідомляє пресслужба регулятора.

Зазначається, що оцінка стійкості банків буде проведена станом на 1 січня 2021 року. “Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review — AQR) для всіх банків і додатково стрес-тестування для окремо визначеного переліку фінустанов”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що фокусом нинішньої оцінки стійкості буде стан активів банків після проходження ними гострої фази коронакризи. При цьому особлива увага буде прикута до реструктуризованих кредитів і якості оцінки вартості нерухомого майна.

Оцінку якості активів у 2020 році проходитимуть 72 зі 73 установ, що мають банківські ліцензії (за винятком банку “Розрахунковий центр”, який здійснює тільки розрахункові операції).

Стрес-тестування, додатково до оцінки якості активів, цього року проходитимуть 30 банків, на які припадає понад 90% активів банківської системи. Детальний список можна переглянути на сайті Нацбанку.

Регулятор наголошує, що подробиці макроекономічних сценаріїв і підходів до стрес-тестування у 2021 році будуть оприлюднені пізніше. За результатами оцінки стійкості для банків буде визначено необхідний рівень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) і нормативу достатності капіталу (Н3).

Нагадаємо, наприкінці минулого року НБУ схвалив антикризові заходи для підтримки банків та економіки, які повинні були діяти на час запроваджених обмежувальних заходів, зокрема посиленого карантину.

Раніше НБУ зобов’язав банки публікувати на сайті звіти про винагороди своїх топів. Регулятор упевнений, що новий підхід сприятиме більшій прозорості ухвалення подібних рішень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram