Новини
9 Грудня 2021
514

Національний банк України підвищив облікову ставку до 9%

Регулятор прогнозує — інфляція продовжить поступово знижуватися 

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення підняти облікову ставку на 0,5% до 9% та назвав основні ризики для економіки України. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

“Рішення спрямоване на нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%”, — заявив регулятор.

Зазначається, що пік інфляційного сплеску пройдено, але інфляція знижується повільніше, ніж очікувалося. “Уповільненню сприяє вичерпання низької тогорічної бази порівняння, кращі цьогорічні врожаї, адміністративні рішення щодо тарифів ЖКГ та вплив попередніх рішень з посилення монетарної політики”, — йдеться у повідомленні.

Натомість у протилежному напрямкові на ціни впливали такі чинники: вторинні ефекти від подорожчання продовольчих товарів та енергоносіїв, збільшення витрат бізнесу на логістику та оплату праці, стійкий внутрішній споживчий попит.

Як наслідок поточна траєкторія інфляції залишається вищою за прогноз НБУ. Крім того, реалізуються додаткові проінфляційні ризики. Зокрема, посилення геополітичної напруги, що негативно позначається на вартості українських активів і валютному ринку.

“Світові ціни на газ і продовольство ймовірно перевищать прогнози. Світова інфляція дедалі прискорюється, що спонукає центробанки посилювати монетарну політику. Це призводить до зниження інтересу інвесторів до країн із ринками, що розвиваються”, — зазначають в Нацбанку.

І додають, що продовольча інфляція сповільнюватиметься завдяки високим цьогорічним урожаям та корекції світових цін 2022 року. Навесні очікується зниження цін на газ у Європі після завершення опалювального сезону.

Фундаментальний тиск також поступово послабиться з огляду на очікуване сповільнення темпів зростання зарплат наступного року та подальший ефект від посиленої монетарної політики.

У НБУ окремо визначили роль співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими кредиторами, що сприятиме проведенню ключових реформ і швидшому відновленню української економіки від коронакризи. Загалом інфляція продовжить поступово знижуватися наприкінці цього року та впродовж усього 2022 року.

Що стосується основних ризиків для економіки, то регулятор визначає суттєву невизначеність щодо ескалації війни з РФ як чинник погіршення очікувань, зокрема інфляційних. “Це може позначатися у відтермінуванні інвестиційних рішень, що стримуватиме відновлення економіки”, — наголошують в НБУ.

Пов’язаним геополітичним ризиком є довше, ніж передбачалося прогнозом, збереження високих цін на газ. Актуальним залишається й ризик подальшого подорожчання продовольства у світі.

Триваліша та вища інфляція у світі, особливо її сплеск у країнах Центрально-Східної Європи, також може створювати тиск на внутрішні ціни в Україні. Швидша, ніж очікувалося, реакція монетарної політики провідних центробанків містить ризики відпливу капіталу з країн із ринками, що розвиваються.

Також економічні наслідки від поширення нових варіантів коронавірусу створюють значну область невизначеності. Утім, більш ймовірно, що вони матимуть стагфляційний характер для глобальної економіки, пов’язаний з логістичними та виробничими проблемами.

Тим часом у Німеччині станом на кінець жовтня зросла інфляція — показник найбільший за останні 28 років. Ціни на енергоносії підвищилися на 18,6%, продовольчі товари — на 4,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram