Новини
2 Березня 2020
1 727

Національний банк Швейцарії вдруге за 113 років отримав найбільший прибуток

А от прибуток українських держбанків у 2019 році теж зріс — майже у 2,5 раза

Національний банк Швейцарії (SNB) опублікував річний дохід обсягом 48,9 млрд швейцарських франків ($50,71 млрд), повідомляє Reuters з посиланням на звіт банку.

Прибуток став другим найбільшим за величиною за 113-річну історію банку. Це означає, що SNB може збільшити виплати до 4 млрд франків федеральному уряду Швейцарії.

Збільшення в порівнянні зі звичайними виплатами обсягом 2 млрд франків відбулося після того, як Національний банк Швейцарії та міністерство фінансів Швейцарії підписали угоду про збільшення максимального розподілу прибутку в разі великих прибутків.

Одна третина грошей піде в уряд Швейцарії, а дві третини — в кантони країни.

Центральний банк стягує найнижчу у світі процентну ставку — 0,75% за депозитами в комерційних банках, які він тримає на певному пороговому рівні.

Протягом 2019 р. SNB отримав прибуток обсягом 1,94 млрд франків від негативних ставок, які стають все більш непопулярними серед банків, страховиків і пенсійних фондів.

Всупереч збільшенню виплат у 4 млрд франків, SNB запропонував зберегти дивіденди для акціонерів обсягом 15 швейцарських франків.

За підсумками 2019 р. українські банки державного сектора отримали прибуток обсягом 35,2 млрд грн, що у 2,4 раза більше показника 2018 р. (14,6 млрд грн), повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

При цьому найбільший прибуток отримав ПриватБанк — 32,6 млрд грн.

У Мінфіні зазначають, що в четвертому кварталі 2019 р. збільшилися активи держбанків шляхом зростання обсягу грошових коштів та їх еквівалентів (на 63%, або на 31,5 млрд грн), засобів в НБУ (у 2,1 раза, або на 27 млрд грн) і міжбанківських кредитів (на 41%, або на 25,1 млрд грн).

Також в цьому кварталі виросли кошти клієнтів (на 11%, або на 60,6 млрд грн). Зокрема, обсяг депозитів корпоративного сектора виріс на 27,6%, або на 54,1 млрд грн, фізосіб — на 5,5%, або на 17,6 млрд грн.

Як писали раніше Investory News, Національний банк України змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту. Ця норма пов’язана з уведенням у дію нових вимог законодавства з питань захисту прав споживачів фінпослуг.

Нагадаємо також, нещодавно НБУ скасував норму щодо порядку використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що містить постанова правління Нацбанку №162 від 27 грудня 2019 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram