Новини
7 Лютого 2020
658

Національний банк прогнозує інфляцію на рівні 5%

Економічне зростання у поточному році прискориться до 3,5%

Споживча інфляція більшу частину 2020 р. буде перебувати нижче цільового діапазону 5% плюс-мінус 1 п. п. Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті Національного банку України (НБУ) за січень 2020 р.

“Вона повернеться в його межі наприкінці року та надалі залишатиметься близькою до цілі 5%”, — йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що економічне зростання поступово прискорюватиметься — до 3,5% у 2020 р. та 4% у 2021-2022 рр.

Ефекти від зміцнення курсу гривні у 2019 р. відображатимуться й на початку 2020 р. Разом із низькими цінами на енергоносії це утримуватиме інфляцію нижче цільового діапазону упродовж більшої частини 2020 р. Надалі вона дещо прискориться і перебуватиме біля середньострокової цілі у 5%.

Економічне зростання у поточному році прискориться до 3,5% у 2020 р. та близько 4% у наступні роки внаслідок пом’якшення монетарної політики, структурним реформам та поліпшенню інвестиційного клімату.

Також Національний банк України змінив оцінку середньострокової номінальної нейтральної процентної ставки в Україні з 8% до 7% річних.

“Зміна зумовлена зниженням середньострокової реальної процентної ставки з 3% до 2%, враховуючи перегляд рівноважного реального обмінного курсу гривні”, — зазначають в НБУ.

Згідно з повідомленням, структурні характеристики економіки України узгоджуються з міцнішим рівноважним курсом, ніж очікувалося раніше.

Тож, Національний банк має можливість знизити облікову ставку суттєвіше, ніж передбачалося, раніше — до 7%. Такий рівень процентної ставки буде рівноважним для української економіки, коли інфляція буде знаходитись на рівні цілі, а ВВП та зайнятість — на потенційному рівні.

Як писали Investory News, за прогнозами генерального директора інвесткомпанії Dragon Capital, президента Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Томаша Фіала, у 2020 р. зростання економіки України може прискоритися до 4%, а інфляція очікується на рівні 5,2%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram