Новини
3 Вересня 2020
641

Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 6% річних

У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону 5%

Національний банк України (НБУ) вирішив зберегти облікову ставку на рівні 6% з 4 вересня, повідомляє прес-служба регулятора.

“Збереження м’якої монетарної політики підтримає економічне відновлення в умовах помірної інфляції та високої невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії в Україні та світі”, — йдеться у повідомленні.

У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону 5% +/-1 відсотковий пункт. Динаміка базової інфляції була стриманою.

“Пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива та природного газу, яке показує тенденції світових ринків, врівноважувалися сезонною корекцією цін на сирі харчові продукти. Подальша динаміка інфляції буде залежати від темпів економічного відновлення”, — зазначають у Нацбанку.

При цьому основним припущенням, з якого виходить НБУ, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

“Співпраця з Фондом важлива не тільки з точки зору фінансування дефіциту державного бюджету, а й підтримки з боку інших міжнародних партнерів та інвесторів. Кошти від них будуть спрямовуватися на фінансування протиепідемічних заходів. Також вони підуть на інфраструктурні проєкти, які пожвавлять усе ще слабку інвестиційну активність”, — сказано у повідомленні.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, регулятор вважає тривалий термін і поглиблення пандемії коронавірусу, а також посилення карантинних заходів.

Актуальними також залишаються інші ризики, зокрема негативний вплив судових рішень на макрофінансову стабільність, ескалація військового конфлікту на сході країни або її кордонах, збільшення волатильності світових цін на харчові продукти.

Тож, з огляду на зазначений баланс ризиків та стійкий тренд відновлення споживчого попиту Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%.

Нагадаємо, з 1 вересня поточного року запрацювали введені НБУ вимоги до розкриття банками вичерпної інформації про послуги та їх повну вартість для клієнтів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram