Новини
2 Лютого 2023
342

Нацбанк: Оборот готівки в касах банків торік скоротився

Причинами стали спад економіки, руйнування інфраструктури та міграція українців

Обсяг надходжень готівки до кас банків за 2022 рік проти 2021 року скоротився на 12,9%, а видача готівки з кас банків скоротилася на 11,8%, повідомляє пресслужба НБУ у Телеграмі.

“Причинами цього стали наслідки військової агресії рф — зниження економічної активності, руйнування інфраструктури та вимушена міграція українців за кордон”, — йдеться в повідомленні.

Обсяг надходжень готівки до кас банків за 2022 рік становив 2 195,2 млрд грн, що менше на 12,9% проти 2021 року. Видача готівки з кас банків торік становила 2 281,8 млрд грн та скоротилася на 11,8%, якщо порівнювати з попереднім роком.

Водночас залишилася сталою структура надходжень та видатків готівки з кас банків і інкасаторських компаній за операціями з клієнтами.

До трійки найпопулярніших увійшли касові операції з видачі готівки (% від загального обсягу видатків): за операціями клієнтів із використанням платіжних карток — 83,1%, для підкріплення операторів поштового зв’язку — 4,9% та для придбання іноземної валюти у клієнтів — 3,8%.

Найбільшими джерелами надходжень готівки до кас банків стали (% від загального обсягу надходжень): операції клієнтів із використанням платіжних карток — 35,3%, торговельна виручка — 32,1% та виручка від усіх видів послуг — 15,8%.

Нагадаємо, в НБУ пояснили важливість скасування фіксованого курсу національної валюти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram